Woensdag 02/12/2020

Migratie

Britse overheid verklaart bejaarden opeens illegaal en dreigt met uitzetting

De Britse premier Theresa May.Beeld EPA

In het Verenigd Koninkrijk is ontstemd gereageerd op de kille manier waarop de overheid omgaat met bejaarde immigranten die al van kinds af aan op het eiland wonen. De zogeheten Windrush-generatie, Britten die tussen 1948 en 1971 als minderjarige naar Engeland zijn gekomen, is plots 'illegaal' in het land. 

Elwaldo Romeo was vier jaar oud toen hij 59 jaar geleden met zijn ouders Antigua verliet om zich in Engeland te vestigen. Dat was voordat de immigratie uit het Gemenebest aan banden werd gelegd. Elwaldo ging hier naar school, vond een baan voor het leven, kreeg een Brits paspoort, kocht een huis en hoopte op zijn oude dag te kunnen genieten van zijn kinderen en kleinkinderen. 

Totdat er een brief van de Immigratiedienst kwam. "U heeft geen recht tot verblijf gekregen volgens de Immigratiewet van 1971", stond er. De 63-jarige Londenaar werd gesommeerd zich te melden bij de immigratiedienst en zijn terugkeer naar de Cariben voor te bereiden, een plek waar hij niemand kent.

Hoe ernstig de dreiging is, bleek uit het geval van de even oude Paulette Wilson, een Jamaicaanse die op haar tiende in Engeland kwam wonen met haar ouders, en nu opeens een illegale immigrant bleek te zijn. Ze verloor haar huursubsidie en daarmee haar woning. Lange tijd logeerde ze bij vrienden tot ze naar een detentiecentrum werd gestuurd. Ingrijpen van het parlementslid uit haar kiesdistrict voorkwam dat ze op het vliegtuig werd gezet.

Kankerbehandeling

Er duiken steeds meer gelijkaardige verhalen op. De 66-jarige Brit Michael Braithwhite, op zijn negende uit Barbados gekomen, kreeg een sommatie en verloor als ‘illegaal’ zijn baan als docent. Een 64-jarige man die al vierenveertig jaar in Engeland woont, v kreeg te horen dat hij opeens moet betalen voor zijn kankerbehandeling.

De genoemde wet van 1971, die een einde maakte aan het vrije verkeer van personen tussen het Gemenebest en het Britse moederland, bepaalde dat Gemenebest-immigranten die reeds in het Verenigd Koninkrijk woonden een automatisch recht van verblijf kregen. Het probleem is dat de overheid niet heeft bijgehouden aan welke burgers dat recht is verleend, en dat er geen bevolkingsregister bestaat. 

Voor mensen als Romeo, Wilson en Braithwhite is het onbegonnen werk om aan de hand van officiële documenten aan te tonen hoe lang ze al in het land zijn. Politici, kerkleiders en duizenden ondertekenaars van een petitie bepleiten nu amnestie voor de zogeheten Windrush-generatie: Britten die tussen 1948 en 1971 als minderjarige naar Engeland zijn gekomen. De Windrush is de naam van het schip dat de eerste immigranten van Jamaica naar Engeland bracht.

Dat het nu pas een probleem is geworden, komt doordat het ministerie van Binnenlandse Zaken een strenger immigratiebeleid is gaan voeren. De huidige premier Theresa May heeft in haar tijd als minister op dat departement "een vijandiger klimaat" gecreëerd voor illegale immigranten. Zo moeten werkgevers en huisbazen bijvoorbeeld veel beter kijken naar de verblijfsstatus van personeel en huurders. 

Veeg teken

Inmiddels heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken beloofd de dossiers van de in opspraak geraakte Windrush-Britten snel te herzien. Het zou niet de bedoeling zijn om mensen die er vijftig tot zestig jaar lang een leven hebben opgebouwd het land uit te zetten. De problemen zijn een veeg teken voor EU-burgers in het land, die na de brexit allemaal een verblijfsdocument moeten aanvragen.

Het Windrush-probleem valt toevallig samen met de vijftigste verjaardag van de beruchte toespraak waarin de conservatieve politicus en classicus Enoch Powell in 1968 'rivieren van bloed' voorspelde als de ongecontroleerde immigratie uit de voormalige koloniën bleef doorgaan. De BBC heeft de toespraak, met commentaar, zondag opnieuw uitgezonden, wat de omroep op kritiek kwam te staan.

De commotie valt samen met de bijeenkomst van de drieënvijftig Gemenebest-landen die deze week in Londen wordt gehouden. Voor May is het van groot belang om, met oog op het verlaten van de EU, de banden met de oude vrienden in oost en west te versterken. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234