Vrijdag 18/10/2019

Buitenland

Britse media over brexitakkoord: "De deal van May is de best mogelijke”

De Britse premier Theresa May in Brussel op 25 november. Beeld AFP

De Britse premier May en de Europese leiders werden het zondag snel eens over de brexit. Maar hoe zal het Britse parlement oordelen? Dit schrijven The Times en de Financial Times.

De brexit-versie die de Britse regering heeft gekozen is helemaal zo slecht nog niet, stelt Wolfgang Münchau in de Financial Times. “U zult misschien verbaasd zijn dat ook in de EU niet iedereen gelukkig is met de brexit. Want dit is de ‘Canada plus’-optie, waarvan de EU eerst zei dat die er nooit zou komen: een deal waarin vrijhandel kan plaatsvinden binnen een breed associatieverdrag. Die ervoor zorgt dat het Verenigd Koninkrijk parallel blijft optrekken met de EU, maar dan zonder de jurisdictie van Europese gerechtshoven. En het staat Groot-Brittannië toe een onafhankelijke immigratiepolitiek te voeren.”

Münchau concludeert dat er nu de ultieme have your cake and eat it-tussenoplossing is gevonden, voor een viertal maanden. “Het is een illusie dat de EU Londen altijd in dit voorgeborchte zal laten, maar het is waarschijnlijk dat een toekomstige Britse regering zo’n positie wel prettig vindt. Comfortabeler dan het kille klimaat van een vrijhandelsdeal.”

Vanuit het gezichtspunt van tegenstanders van de brexit blijven een paar opties open, met als belangrijkste dat het een terugkeer naar volledig EU-lidmaatschap mogelijk maakt. “Als je echt een tweede referendum wilt dan moet je hiervoor gaan: niet het frustreren van een brexit, maar je weer aansluiten bij de EU. Zo’n referendum zou de pro-EU-campagne een uitgelezen gelegenheid bieden te doen wat de laatste keer niet lukte: pleiten voor lidmaatschap gebaseerd op identiteit, burgerschap, burgerrechten en een toekomst voor onze kinderen.”

Münchau besluit met de conclusie dat een no-deal, hoe kunstig ook in elkaar gezet, een terugkeer naar de EU voor een hele generatie onmogelijk zal maken. “Dat zou een echte breuk met de EU zijn. Maar wie tegen zo’n extreme brexit is, moet zijn strategie zorgvuldig bepalen. Verwerp dan deze verrassend robuuste overeenkomst niet”, stelt Münchau.

“Wie tegenstemt, stemt voor een tweede referendum”

In zijn hoofdartikel schrijft The Times dat May zich nauwelijks illusies kan maken over de uitdaging die nu voor haar ligt: haar brexit-deal door het Engelse parlement te loodsen. “Zowel de brexiteers als de pro-Europeanen hebben zich aaneen gegord om dat waarmee zij akkoord is gegaan te veroordelen als het slechtste van alle werelden, waarin Brittannië wordt overgeleverd aan jaren van ‘slavernij’, waarna een blinde sprong in een niet gespecificeerde toekomst volgt.”

“Het sterkste argument van May is dat haar deal echt de enige is die op tafel ligt. Maar om dit argument de doorslag te laten geven, zal May de parlementariërs duidelijk moeten maken dat hun Plannen B fantasieën zijn”, schrijft de krant.

“En May heeft gelijk: de enige alternatieven voor haar deal zijn geen deal of geen brexit. Toch is het ook duidelijk dat er geen meerderheid in het parlement is voor de chaos van een no-deal, waarvan inmiddels gezegd wordt dat die zelfs de toevoer van drinkwater in gevaar kan brengen. Dus parlementariërs die de deal van May verwerpen, stemmen in feite voor een tweede referendum. Alvorens dat te doen, zouden zij zich moeten afvragen of ze dat echt willen – en of de uitkomst anders zou zijn.”

M.m.v. Henk Müller, Chris Rutenfrans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234