Zaterdag 19/10/2019
Brits premier Theresa May.

Brexit

Britse Lagerhuis stemt opnieuw over brexitakkoord: allerlaatste kans voor May

Brits premier Theresa May. Beeld AP

De leden van het Britse Lagerhuis stemmen deze middag - voor de derde keer - over het brexitakkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie heeft afgesloten. Het is een van de laatste kansen om de politieke chaos te doen ophouden. De kans dat het parlement de deal nu wél goedkeurt, blijft echter klein.

🎧 Beluister Herman Van Rompuy in de nieuwe podcast van Polspoel & Desmet: “De Britten hebben zich nooit Europees gevoeld”

Gisteren heerste in Londen onduidelijkheid of er vandaag een derde ‘meaningful vote’ over het brexitakkoord zou komen of niet. De deal werd al twee keer met een overweldigende meerderheid verworpen, en Speaker of the House John Bercow verbood de regering hetzelfde voorstel nog een derde keer voor te leggen. 

Premier May heeft nu beslist het brexitakkoord uit elkaar te trekken en enkel het juridisch bindende deel over de echtscheiding - de ‘Withdrawal Agreement’ - voor te leggen, en niet de bijhorende politieke verklaring over de toekomstige handelsrelaties. De regering heeft daarvoor een motie ingediend in het parlement en Bercow zegt dat die motie genoeg afwijkt van de vorige twee stemmingen, zodat hij ze nu wel kan toelaten. 

Bedoeling van de regering is om in orde te zijn met de Europese voorwaarde om uitstel tot 22 mei te krijgen. Dat kon volgens Europa enkel als deze week de ‘Withdrawal Agreement’ wordt goedgekeurd. Bedoeling is dan om pas later - maar dus vóór 22 mei - over het volledige akkoord te stemmen. Het is volgens bronnen in de regering alvast “de laatste kans” om lang uitstel en nieuwe parlementsverkiezingen te vermijden.

Met het uit elkaar halen van het akkoord probeert de regering mogelijk ook oppositiepartij Labour uit elkaar te spelen, die de brexit wel wil doorvoeren, maar een ander idee heeft over de toekomst. May lijkt minstens een aantal Labour-leden te willen aanzetten dan maar enkel het deel over de scheiding goed te keuren. 

Labour en DUP geven niet toe

Hoe dan ook lijkt het evenmin waarschijnlijk dat enkel de ‘Withdrawal Agreement’ wel een meerderheid zal halen bij een stemming. Labour kondigde al aan nog altijd ‘no’ te zullen stemmen en niet in de val van May te zullen trappen. Critici noemen het plan “als van een klif in een zwembad springen zonder te weten wat voor zwembad het is: een ondiep badje, of een diep bad vol haaien?” 

Partijleider Jeremy Corbyn wees er vanavond op dat May in januari beloofd had haar akkoord nooit in verschillende delen voor te leggen. Hij spreekt over “een blinde brexit”.

Weinig beweging is er evenmin bij Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse protestanten van de DUP. Hun stemmen zijn essentieel als Labour niet overstag gaat. De belofte dat May na goedkeuring van haar deal een stap opzij zou zetten, deed heel wat harde brexiteers uit haar eigen Conservatieve partij wel overstag gaan, maar de DUP blijft onverzettelijk. De partij liet gisteren weten dat ze sowieso tegen het akkoord zou stemmen en zich zelfs niet gewoon zou onthouden als het akkoord opnieuw voorgelegd zou worden. “De DUP onthoudt zich niet als het over de Unie (het Verenigd Koninkrijk, red.) gaat”, aldus vicevoorzitter Nigel Dodds. Ook gisteravond zeiden bronnen binnen de partij dat ze sowieso tegen zullen stemmen.

Als het Britse parlement niet instemt met de deal van May, dan moeten de Britten de EU voor 12 april laten weten of ze direct uit de EU stappen zonder afspraken, of dat ze langer uitstel nodig hebben. In dat geval zijn ze verplicht eind mei mee te doen aan de Europese verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234