Dinsdag 03/08/2021

Verenigd Koninkrijk

Britse ex-vicepremier: "Irakoorlog is fout die mij de rest van mijn leven zal achtervolgen"

John Prescott, vicepremier onder Tony Blair toen die in 2003 besloot dat het Verenigd Koninkrijk de Amerikanen zou steunen om Irak binnen te vallen. Beeld REUTERS
John Prescott, vicepremier onder Tony Blair toen die in 2003 besloot dat het Verenigd Koninkrijk de Amerikanen zou steunen om Irak binnen te vallen.Beeld REUTERS

"De beslissing om een oorlog te starten, en de catastrofale gevolgen van die beslissing zullen mij de rest van mijn dagen achtervolgen." Dat schrijft John Prescott, die in 2003 vicepremier was in de Britse regering van Tony Blair, in een bijdrage in Sunday Mirror. Hij noemt de Brits-Amerikaanse inval in Irak in 2003 het begin van een "illegale oorlog".

Het artikel wordt vier dagen na de voorstelling van het Chilcot-rapport gepubliceerd, waarin brandhout wordt gemaakt wordt van het Britse Irak-beleid. Uit het rapport bleek dat er in 2003 geen imminente bedreiging was van de toenmalige Iraakse leider Saddam Hoessein, dat het Irak-beleid was gestoeld was op gebrekkige inlichtingen en evaluaties en dat de wettelijke basis voor de oorlog niet sterk genoeg was. De toenmalige Britse premier Tony Blair verklaarde woensdag al dat hij achter zijn beslissing blijft staan om Irak destijds binnen te vallen aan de zijde van de Amerikanen.

Illegale oorlog
John Prescott, die vandaag lid is van de House of Lords, noemt die beslissing vandaag echter een fout. "In 2004 heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan gezegd dat het voornaamste doel van de oorlog de verandering van het regime was, en dat ze illegaal was", schrijft hij. "Met veel droefheid en woede, denk ik nu dat hij gelijk had."

Diepe verontschuldigingen
Als vicepremier in de regering van Tony Blair "moet ik mijn diepe verontschuldigingen aanbieden, in het bijzonder aan de families van de 179 mannen die hun leven hebben gelaten in de oorlog in Irak", aldus Prescott. Volgens hem had de regering niet voldoende informatie ontvangen om gegronde beslissingen te nemen. "Eigenlijk leidde Tony zijn kabinet als een schaduwkabinet, dat zo weinig mogelijk informatie beschikbaar maakte om mogelijke lekken te voorkomen", schrijft hij nog.
"We leren nu uit het Chilcot-rapport dat zelfs de inlichtingendiensten waarschuwden voor de tekortkomingen of betrouwbaarheid van bepaalde bronnen, maar die bezorgdheden werden nooit opgenomen in de documenten die het kabinet heeft gekregen."

Verwoestende nota
Prescott schrijft ook dat Blair de Amerikanen steunde, hoewel er de VN-Veiligheidsraad niet achter de interventies stond. "Tony's nota aan Bush met de verwoestende quote 'I am with you, whatever' (ik sta aan jouw kant, wat er ook gebeurt, red.) was voldoende voor de Amerikanen om ervoor te gaan, zonder VN-steun", schrijft Prescott. "Er gaat geen dag voorbij dat ik denk aan de beslissing die we maakten om een oorlog te starten, aan de Britse troepen die hun leven gaven of gewond raakten voor hun land, en aan de 175.000 burgers die omkwamen door de doos van Pandora die we openden door Saddam Hoessein te elimineren", aldus Prescott.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234