Dinsdag 21/05/2019

Verenigd Koninkrijk

Britse Advocaten: "Cameron, negeer uitslag van brexit-stemming"

Een vrouw tijdens de 'March for Europe'. Beeld anp

Meer dan 1.000 juristen hebben David Cameron aangeraden om de uitslag van de stem voor een Brexit te negeren. Volgens de toga's was het EU-referendum niet bindend en moet het parlement het laatste woord hebben.

De advocaten hebben een brief ondertekend gericht aan premier Cameron waarin ze stellen dat het resultaat van de volksraadpleging louter "adviserend" is en "niet juridisch bindend". Hun verklaring zal deze week bij de eerste minister toekomen.

Vooraleer het artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking kan worden gesteld - wat nodig is om uit de EU te stappen - moet eerst de primaire wetgeving gevolgd worden. De pleitbezorgers voegen eraan toe dat de regering bij voorrang een onafhankelijk onderzoek moet instellen om de kosten en baten van een uittreding in kaart te brengen alvorens plannen voor een Brexit te maken.

Een advocatenkantoor is zelfs een procedure begonnen om een brexit tegen te houden. Sommige advocaten hebben ook moeite met de aard van de uitslag. Engeland en Wales stemden voor Leave, de Schotten en Noord-Ieren voor Blijven. "Het Brexit-referendum heeft duidelijk gemaakt dat het VK geen natiestaat is," aldus Aidan O'Neil, een specialist in Europees en constitutioneel recht, "maar een verdeelde staat met naties."

De juristen stellen bovendien een volgende stap voor waarin de "wettelijke, constitutionele en politieke kwesties" die ontstaan zijn na het referendum met elkaar verzoend worden.

David Cameron. Beeld EPA

Verantwoordelijkheid

Philip Kolvin die betrokken was bij het opstellen van de brief, verklaart aan de Britse krant The Independent: "Het parlement is soeverein en de bewaker van onze democratie. Parlementsleden worden verkozen om hun beste oordeel te vellen gebaseerd op objectieve gegevens zodanig dat de belangen van het land en de bevolking worden veiliggesteld, ook voor toekomstige generaties."

"Nu we in een diepe constitutionele, politieke, sociale en mogelijk ook economische crisis verkeren, kijken we naar hen om de verantwoordelijkheid te dragen die op hun schouders is gelegd", meent de advocaat.

Verkozene David Lammy sluit zich daarbij aan. "In onze democratie is het parlement onafhankelijk - we besturen niet door middel van volksraadplegingen", vindt hij. "Wie ook David Cameron zal vervangen, zijn opvolger zal eerst de toestemming van het parlement moeten krijgen alvorens een stap kan gezet worden om artikel 50 te activeren. Ik ben erg duidelijk: in het belang van mijn kiezers en het land zal ik tegen stemmen. Ik weet dat vele collega's er net zo over denken."

"Lachwekkend"

De interventie van de juridische klasse is niet bij iedereen goed gevallen. "Deze lachwekkende poging van advocaten om de democratie te ondermijnen", beweerde Brexiteer en volksvertegenwoordiger Douglas Carswell, "zal mensen vooral sterken in de overtuiging dat de advocatuur een kartel vormt. Leven we onder de rule of law, of de rule of lawyers?"

Minister van Justitie Michael Gove was een van de grote gangmakers bij het referendum waarin 33 miljoen Britten hebben gestemd. Reeds voor het referendum was duidelijk gemaakt dat op papier raadgevend was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.