Vrijdag 26/04/2019

Brexit

Brits premier May vraagt parlementsleden om "de zenuwen in bedwang te houden"

Theresa May. Beeld AFP

De Britse premier Theresa May vraagt de Britse parlementsleden om meer tijd om een herwerkt brexitakkoord met de EU te bekomen. Dat bleek uit haar speech in het Britse Lagerhuis. Tegelijkertijd roept ze de parlementsleden op om "hun zenuwen in bedwang te houden". "Het zal mogelijk nog tijd kosten om een herwerkte deal te krijgen", maar "de gesprekken zijn nu in een cruciaal stadium".

Theresa May en de Europese onderhandelaars hebben eind vorig jaar eigenlijk al een echtscheidingsakkoord voor de brexit gesloten. Alleen heeft het Britse parlement die tekst in januari naar de prullenmand verworpen. Boosdoener is de Ierse backstop. Dat vangnet moet vermijden dat er opnieuw grenscontroles komen tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, ook als er na de overgangsfase eind 2020 nog geen nieuwe relatie tussen Europa en Groot-Brittannië is.

De Britse parlementsleden stuurden May eind januari terug naar Brussel om "alternatieve regelingen" uit te werken voor die backstop, maar daar wil Brussel dan weer absoluut niet van weten. 

Stand van zaken

May beloofde deze week terug te keren naar het parlement voor een stand van zaken, maar veel vooruitgang is er de afgelopen veertien dagen niet geweest. De eerste minister kwam vorige week nog van een relatief kale reis naar Brussel terug: het echtscheidingsakkoord wordt niet opengebroken, maar de Britse en Europese onderhandelaars blijven wel zoeken naar een oplossing die een geordend vertrek mogelijk maakt, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en May in een gezamenlijke mededeling.

Premier May gaf dinsdag toe dat er "nog tijd nodig is om een herwerkte deal te bekomen". Intussen roept ze de parlementsleden op "hun zenuwen in bedwang te houden". "We blijven verder werken aan een deal. De gesprekken zijn nu in een cruciaal stadium.”

Als er geen akkoord is tegen 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.