Woensdag 19/01/2022

brits politiek drama state of play op nederland 3

'Het valt niet mee om een politicus te spelen voor wie de kijker sympathie voelt'

'Het is geen wonder dat politici verleid worden door macht'

Als één BBC-dramaserie vorig jaar rond deze tijd in Groot-Brittannië de gemoederen bezighield en miljoenen kijkers zes weken lang op het puntje van hun stoel hield, dan was het wel State of Play. Voor het oog van de oplettende kijker ontvouwde zich een gecompliceerd politiek web van intriges, bedrog en corruptie, dat het politieke bedrijf van Westminster uiteindelijk op zijn grondvesten deed schudden.

Londen

Van onze medewerker

Patrick Bremmers

Dergelijk boeiend politiek drama was niet meer vertoond sinds Edge of Darkness, A Very British Coup en de spannende House of Cards-trilogie over de gevaarlijke minister-president Francis Urquhart. State of Play, onderscheiden met verscheidene tv-prijzen en geschreven door de gevierde scenarist Paul Abbott, wordt dan ook alom beschouwd als de beste Britse politieke thriller sinds begin jaren negentig. Samen met een team gehaaide journalisten mag vanaf vanavond ook de Nederlandse kijker er mee op uit om de ware toedracht te achterhalen van de dood van Sonia Baker, assistente van het veelbelovende Labour-parlementslid Stephen Collins.

De jonge vrouw is om het leven gekomen op hetzelfde moment dat een onbekende zijn pistool leegschoot op de jonge zwarte tasjesdief Kelvin Stagg. De twee blijken kort voor de noodlottige gebeurtenissen met elkaar te hebben gebeld. In de wetenschap dat de dynamische reporters op het 'verhaal van de eeuw' zijn gestuit, ontvouwt zich een angstwekkende nek-aan-nekrace tussen de media, de politieke spin doctors en de politie op zoek naar de waarheid. Impliciet stelt Abbott de steeds nauwer wordende band tussen regeringen en het bedrijfsleven aan de orde.

De in Liverpool geboren acteur David Morrissey kruipt in de huid van het geplaagde parlementslid Stephen Collins. "Het valt in het huidige politieke klimaat niet mee een politicus te spelen voor wie de kijker sympathie voelt", zegt de 39-jarige Morrissey. "Mensen zijn haast van nature geneigd politici te wantrouwen. Abbott slaagt er echter in Stephen Collins tegelijkertijd sympathiek en betrouwbaar te maken." Collins is de 'golden boy' van Labour, licht Morrissey zijn rol toe. "Een veelbelovend politicus, die het later ongetwijfeld tot minister-president zal schoppen. Meteen al in de eerste aflevering zie je dat hij heel wat in zijn mars heeft."

Ter voorbereiding liep Morrissey een aantal dagen mee met de controversiële Britse politicus Peter Mandelson, voormalig rechterhand van Tony Blair. Ze spraken nauwelijks over de inhoud van State of Play. Ook het geldschandaal dat Mandelson politiek de kop kostte, werd gemeden. "Ik was enkel geïnteresseerd in hoe een politicus functioneert en hoe hij privé en werk met elkaar in balans houdt. Behalve een politieke thriller is State of Play namelijk vooral een drama over mensen en hoever zij bereid zijn te gaan voor macht en liefde."

Morrissey bezocht voor het eerst van zijn leven het Britse Lagerhuis. "Je voelt gewoon dat je historische grond betreedt", zegt de acteur. "Lopend door de kolossale gangen, sta je automatisch stil bij historische gebeurtenissen. Je hóórt bijna de stemmen van beroemde politici zoals Churchill, Chamberlain en Thatcher. De aantrekkingskracht van het gebouw is enorm. Geen wonder dat politici worden verleid door politieke macht." State of Play kwam in Engeland op de buis toen via BBC-journalist Andrew Gilligan de eerste twijfels werden geuit over Blairs wapendossier tegen Saddam Hoessein. Een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Lord Hutton wees de BBC eerder dit jaar terecht. Hutton zei dat de Britse publieke omroep de regering in een kwaad daglicht had gesteld. Verschillende BBC-bazen stapten vervolgens op. Nieuwe politieke drama's waarbij de BBC partijdigheid zou kunnen worden verweten, lagen dan ook gevoelig. "Ik denk dat het niet onwaarschijnlijk is dat ze bij de BBC een stuk meer op hun hoede zijn om dergelijk politiek drama op de buis te brengen dan vóór Hutton", zegt Morrissey. "State of Play was weliswaar een fictief verhaal, maar bij realistischere drama's zoals The Deal, dat ik eerder opnam voor Channel Four (en waarin Morrissey de rol van Blairs trouwe politieke bondgenoot Gordon Brown speelde, pb), ligt de zaak uitermate gevoelig."

Auteur Paul Abbott lijkt intussen weinig boodschap te hebben aan het huidige (volgens sommige media, angst)klimaat binnen de BBC om vinnige politieke thrillers op de buis te brengen. Aan de telefoon: "Programmamakers zijn na Hutton nog meer vastbesloten om te laten zien dat ze zich niet zomaar uit het veld laten slaan. Sterker nog: er komt een vervolg op State of Play, dat zich richt op de Britse regering en de band met het koningshuis. Ja, de advocaten kijken nauwlettend mee over mijn schouder, maar dat deden ze ook al bij de eerste serie."

l State of play

ned 3 22.55

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234