NieuwsVerenigd Koninkrijk
Brits Lagerhuislid David Amess doodgestoken, politie vermoedt terreurdaad
Ruim vijf jaar na de moord op Jo Cox is het Verenigd Koninkrijk opnieuw opgeschrikt door een aanslag op een lid van het Lagerhuis. In Leigh-on-Sea werd vrijdagochtend de 69-jarige Conservatief Sir David Amess doodgestoken.
De moord op Sir David Amess, afgevaardigde van Southend-West, vond plaats in de methodistische Belfairs-kerk waar hij zijn wekelijkse spreekuur hield. Tot schrik van de aanwezigen stormde een 25-jarige man binnen, die de politicus met meerdere messteken verwondde. De politie wist de dader tijdens zijn vlucht te arresteren. Vrijdagavond maakte de politie bekend dat een antiterreureenheid het onderzoek heeft overgenomen. Volgens de Britse media gaat het om een man van Somalische afkomst.
Het nieuws riep herinneringen op aan twee eerdere incidenten. Elf jaar geleden werd de Labour-afgevaardigde Stephen Timms door een 21-jarige vrouw neergestoken tijdens zijn spreekuur in zijn Oost-Londense kantoor. Hij overleefde de aanslag ternauwernood. De messentrekker bleek een radicale islamist te zijn die de sociaal-democratische oud-bewindsman wilde straffen voor zijn steun aan de inval in Irak.
Daags voor het brexitreferendum in juni 2016 werd in het Noord-Engelse stadje Batley Jo Cox na het verlaten van de bibliotheek waar ze haar spreekuur had gehouden gedood door een neonazi. Haar weduwnaar Brendan Cox was vrijdag een van de eersten die op de aanslag reageerden. “Een aanval op een van onze gekozen vertegenwoordigers is een aanval op de democratie”, tweette hij. “Laffer dan dit bestaat niet.”
Pijler onder districtenstelsel
Spreekuren van Lagerhuisleden zijn een pijler onder het Britse districtenstelsel. Als mensen problemen hebben, bijvoorbeeld met de gemeente of de immigratiedienst, kunnen ze een afspraak maken met hun afgevaardigde, die hen mogelijk kan helpen. De aanslagen op Timms, Cox en Amess laten zien dat ze ook een achilleshiel zijn. Van afschaffing kan geen sprake zijn, maar dat er betere beveiliging moeten komen, staat nu wel vast.
Met de dood van Amess, die bij zijn spreekuren werd geassisteerd door zijn vrouw Julia, verliest het Lagerhuis een ervaren en geestige afgevaardigde. De in het Londense East End geboren Amess kwam in 1983 in het parlement, tijdens de roerige Thatcher-jaren. In de loop der jaren ontpopte de katholiek zich als een sociaal-conservatieve volksvertegenwoordiger, die tegen abortus en het homohuwelijk was.
Amess kwam nooit in de buurt van een ministerspost, wat hem de vrijheid gaf om tegen het Britse lidmaatschap van de EU te strijden. Voor hem was de brexit een triomf.
Als pleitbezorger van dierenrechten was hij een van de weinige Tory’s die de vossenjacht wilde afschaffen. “Hij was zo aardig en goed”, reageerde premier Johnsons echtgenote Carrie, een collega-dierenrechtenactivist. “Een enorme dierenliefhebber en een echte heer.” Een zichtbaar aangeslagen Boris Johnson roemde Amess’ “passie voor zijn land en de toekomst ervan”.