Woensdag 22/01/2020

brieven

Aarde twee

De redding is nabij.
Wat ben ik blij!
Zopas ontdekt in onze
achtertuin,
Heel dichtbij,
Nog geen lichtjaar of tien:
Proxima-b, aarde twee.
Dat zij ons nu maar niet zien
Of ze denken net als wij:
Wat valt er daar te zien?
Vloeibaar water,
Tweepotige flater,
Of wanhoop en oorlogspuin?

Jan Laplasse, Brussel

Paranoïde geesten

L'habit ne fait pas le moine, zegt een Frans spreekwoord. Maar er zijn heel wat paranoïde geesten die in de boerkini een uitdagend religieus symbool zien, zelfs proselitisme of een symbool van de onderwerping van de vrouw. Maar vele heren in saaie grijze pakken onderwerpen zich ook aan een dresscode.

Thomas Hochmann, Frans professor publiek recht, verwijst naar het 'arrest-Benjamin' (1933), dat stelt dat het voornaamste objectief van de publieke autoriteiten erin bestaat de vrijheid te waarborgen, indien nodig met een verhoging van het aantal politieagenten. Enkel wanneer de ordehandhaving in het gedrang komt, zou men een beperking kunnen opleggen. De agenten in Nice hadden de boerkinidraagster dus eerder moeten beschermen opdat zij dit kledingstuk kan dragen.

Roger Vyverman, Ninove

Integrale vrijheid

Ieder mens heeft recht op 24 uur vrijheid per dag, zei René Magritte. Maar het is wel aangewezen om bij de uitoefening van integrale vrijheid rekening te houden met de mensen in de buurt en de omstandigheden. Zich ook de vraag te stellen of de invulling van de integrale vrijheid een positief beeld geeft. Ik zou de dame in boerkini op het strand van Nice een boete gegeven hebben voor bot gedrag, gebrek aan inleving. Zich in het openbaar bekennen tot een rite die op loopafstand honderden families in rouw en ellende heeft gestort, getuigt van een totaal gebrek aan medeleven. Zoiets doe je niet.

Ik zeg rite omdat ik niet weet of de dame zo god dient, aan godsdienst doet. Kan dat hypothetische opperwezen op enige manier gediend zijn met controverses rond kleding en voeding, met formalisme? Met meningen over onderwerpen waar men niet bij betrokken is (abortus, euthanasie, seksuele geaardheid, seksueel leven, huwelijk, scheiding) en die dus ongefundeerd zijn ? En dat gaat op voor elke rite.

Geef geen ergernis is toch een van de geboden in die rites, of ben ik abuus?

Jean-Claude Vanderpoorten, Halle

Kledingvoorschrift

Zou iemand zich in deze temperaturen eens kunnen buigen over een kledingvoorschrift voor mannen? Dunne witte benen onder een bermudabroek, witte kousen in open sandalen, blote basten boven een bierbuik, je begint van lieverlee te snakken naar de winter.

Laat Jani een boerkini ontwerpen voor mannen. Dat zal het straatbeeld in de zomer spectaculair verfraaien.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Hype

Misschien is het verstandiger de boerkini te aanvaarden. Alhoewel ik het raar vind dat die hype ontstaat in tijden waarin veel Europeanen zich kritisch opstellen ten opzichte van de islam. Al die mensen als racisten bestempelen, is nogal kort door de bocht. Spijtig dat vele moslims geen rekening houden met de gevoeligheden van de autochtone bevolking.

Jean-Pierre Browaeys, via e-mail

Italië

De natuur kan wreed zijn. En dat de aarde nog lang niet is uitgedoofd, bleek op een doordeweekse nacht in het centrum van Italië. De beelden en het leed die zo'n aardbeving met naschokken achterlaat, zijn schrijnend. Het leven is daar totaal veranderd en vernietigd. Alsof er bommen werden gedropt. Dit natuurverschijnsel kan geen mens tegenhouden.

Eddy Wolfs, Tremelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234