Zondag 11/04/2021

brieven

undefined

Intercommunales

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil de Vlaamse intercommunales onder loep nemen. Dat is goed nieuws. Intercommunales vormen een wat vergeten bestuursniveau, waarvan alleen nieuws doorsijpelt als het schandaaltjes of ruzies betreft (en dan nog vaak van buiten de eigen regio).

Intercommunales hoeven op zich niet in de (politieke) aandacht te staan. In het beleidsplan van de intercommunale waarvoor ik werk, staat het zelfs letterlijk als volgt: "Intercommunales mogen geen op zichzelf staande entiteiten zijn, maar dienen zich bescheiden en dienstverlenend op te stellen naar de gemeenten. Niet de intercommunale is het doel op zich, wel een kwaliteitsvol en democratisch gedragen beleid."

Zijn de intercommunale tussenstructuren nodig? Enkele maanden terug legden we in een strategische oefening de vraag zelf voor aan onze eigen bestuurders én de lokale mandatarissen in de gemeentebesturen. Het antwoord was eenduidig en onafhankelijk van de politieke strekking van de verschillende respondenten. Intercommunales zijn niet winstgedreven, maar balanceren op een zorgvuldig (politiek) evenwicht tussen dienstverlening, duurzaamheid en maatschappelijke doelstellingen. Dat evenwicht zoeken, kun je niet overlaten aan de private sector. Elk zijn rol.

In mijn eigen (afval)sector geldt: hoe meer afval, hoe meer winst. Mee dank zij de intercommunales is Vlaanderen binnen Europa net koploper in de vermindering van restafval. Afval sorteren zit inmiddels in het DNA van elke Vlaming. Dit werk van intercommunales hoeft geen grote trom, al mag het niet vergeten worden.

Jan Buysse, directeur van de afvalintercommunales Incovo en Interza (geschreven in eigen naam)

Lichtmis

Kort na Kerstmis volg ik elk jaar minutieus het uur van het opkomen en het verdwijnen van de zon. Vanaf Lichtmis komt daar vaart in en voel je dat de dagen echt langer worden. De lente komt en er is hoop. Sedert 20 januari volg ik nu ook wanneer het nacht is in New York. In die donkere uren slaapt zelfs Trump en komen er even geen nieuwe onheilsberichten. Liever geen Lichtmis in het Witte Huis. Er is daar toch geen hoop.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Tournée Minérale

Een initiatief als Tournée Minérale vind ik ronduit prachtig. Misschien is dit voor sommigen die een maand lang de alcohol afzweren een niet onaardig begin om er eens definitief (?) de stop op te zetten. Voor anderen is het dan weer iets leuks om hun weerstand te testen tegenover het dagelijks ritueel waarin alcohol hun leven min of meer beheerst.

Om maar eens uit de biecht te klappen: ik heb al meer dan twaalf jaar totaal gebroken met alcohol, en dat in de breedste zin van het woord. Al die tijd heb ik op eigen houtje mijn eigen Tournée Minérale opgebouwd.

En ik ben daar niet rouwig om. Integendeel zelfs. Meer nog dan voordien, toen ik wel nog alcohol nuttigde, voel ik de herbronning dagelijks.

Dit wens ik tevens aan iedereen toe met deze Tournée Minérale!

Eddy Wolfs, Tremelo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234