Woensdag 28/10/2020

brieven

Breuklijn

De beschrijving van de huidige politieke breuklijn door Ferdi De Ville (DM 2/8) illustreert buitengewoon doeltreffend een fundamentele eigenschap aan de basis van de evolutie van de mensheid: de drang om tot een groep te behoren (Edward O. Wilson: The Social Conquest of Earth). Binnen de groep gedragen de individuen zich meestal altruïstisch, maar vijandig ten opzichte van de individuen van een ander groep.

Wilson stelt: "Nevertheless, an iron rule exists in genetic social evolution. It is that selfish individuals beat altruistic individuals, while groups of altruistic individuals beat groups of selfish individuals. Dit brengt wat optimisme voor de toekomst.

Marc H. Jonckheer, Asse

Torfs en God

"Het verschil tussen Erdogan en God is dat God beter tegen kritiek kan", tweette Rik Torfs (DM 2/8). Een korte repliek: "Het verschil tussen Torfs en God is dat God in alle talen blijft zwijgen."

Luc Magerman

Zomergasten

Volgens lezeres Lucienne Colpaert (DM 2/8) maak je met woorden geen doden. Laat dàt nu net de methode zijn van IS die via internet wereldwijd volgelingen oproept tot het vermoorden van eender wie het kalifaat niet steunt. Of zijn voor haar enkel woorden vanuit de rechtse hoek dodelijk ?

Dirk Simoens, Oostende

Stijgende prijzen

Minister Kris Peeters (CD&V) eist onderzoek naar stijgende prijzen in ons land. Is dit nog wel nodig, of gebaart hij wat van krommenaas? Mijnheer Peeters, u oogst helaas wat u gezaaid hebt, samen met uw regeringspartners die de kracht van verandering vooropstellen. De verandering is wel aardig op weg naar een regelrechte miskleun en dat zal onze mondige burger jullie niet in dank afnemen.

Eddy Wolfs, Tremelo

Gewapend bestuur

Heren specialisten! Toch leuk dat we geen 'gewapend' bestuur nodig hebben tegen zware belastingfraude, misdaad die nochtans meer doden maakt dan het 'terrorisme' bij ons ooit zal vermogen en zeker ook preventief aan te pakken is.

S. Reel, Ranst

Antiterreur

De heer De Wever zou beter dan eender wie moeten weten dat de regering een resem maatregelen neemt om de terreurdreiging te minimaliseren. Maar hij blijft venijnig inspelen op het angstgevoel. Van een sluwe volksmenner wordt deze politicus een volksopruier. Spijtig, want een intellectueel en historicus begaat zo'n stommiteit niet. Voor hem is een boodschap van verdraagzaamheid taboe. Hoe kun je als volksverkozene nog zo archaïsch denken?

Ik heb geen goed woord over voor een terreurdaad. Ik weet dat niet alle vluchtelingen misdienaars zijn. Maar het terreurfenomeen in de schoenen schuiven van een groep mensen is een wankele brug oversteken waartegen ik hevig protesteer.

Bovendien worden de migranten gebrandmerkt als potentiële terroristen en zonder veel bezorgdheid om rechtsprincipes uitgewezen als criminelen. Wij hebben tussen haakjes minder mensen van vreemde origine dan autochtonen in onze gevangenissen en dat is niet alleen te wijten aan de reinigingspolitiek van de heer Francken.

Ik heb het 'waardendebat' aandachtig gelezen. Bepaalde zinnen zijn knap. Ik schat sinds tientallen jaren de verdraagzaamheid en de verantwoordelijkheid als de twee hoogste waarden. Er bestaat dus nog iets anders dan wat een demagoog ons wil voorhouden als een existentiële angst, dit is het existentieel vertrouwen. Waarom negeren de opruiers dit gevoel? Externe veiligheid is toch niet incompatibel met intern vertrouwen?

Nog dit. Ik heb als humanitair chirurg, gelovig christen en democraat mijn collega Louis Ide af en toe ontmoet. Hij dwong respect af om zijn sociale engagement, niettegenstaande wij een totaal tegengestelde politieke opinie hebben. Louis, wat is er met je gebeurd dat je nu toegeeft aan politiek opportunisme?

Dr. Réginald Moreels

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234