Vrijdag 28/01/2022

brieven

Democratie ziek?

Is de democratie ziek? (DM 19/9). In de Verenigde Staten en Europa staan politici gereed om de Rubicon over te steken om met een opgezweepte bevolking de democratie af te schaffen.

"De meest succesvolle democratische politici zijn zij die erin slagen om de democratie af te schaffen en dictators te worden. Lenin, Mussolini en Hitler hadden hun opkomst aan de democratie te danken", zo schreef de Britse filosoof Bertrand Russell. George Orwell beschrijft het in Boerderij der dieren: alles wat er op twee benen loopt is de vijand.

De vijand is nu de vreemdeling en de niet-zo-blanke burger. Het wapen van de angst, gecontroleerd door één man, kan naar willekeur gericht worden op een zondebok. De roep naar een sterke leider laat zich in de verte horen en steeds dichter bij de kreet 'vreemdelingen buiten'. Het soevereine volk en zijn onbehagen.

Roger Vyverman, Ninove

Borstkanker

Zondagnamiddag dan toch voorzichtig de extra bijlage over borstkanker doorgenomen (DM 17/9). De meeste berichtgevingen 'à la Ann Reymen' jagen mij namelijk eerder schrik aan en maken mij ook heel boos. Niet nu dus. Zulke mooie, sterke, serene en open-minded verhalen. Dankjewel, dames, partners, kinderen en betrokken journalisten en fotografen!

Hilde Vercruysse, Pulderbos

Bedreiging?

Gisteren beklaagde een vluchteling uit Aleppo zich erover dat een Algerijnse moslima hem in de Nederlandse les zei dat het Westen pervers was en zo vlug mogelijk uitgezuiverd moest worden tot de pure islam - met alle mogelijke middelen. Hij zei mij dat hij het brutaal geweld van Aleppo was ontvlucht om in een vrij land heelhuids te kunnen voortleven, niet om ook daar slachtoffer te worden.

De bijdrage van Koen Tanghe ('Waarom velen de islam aanvoelen als een bedreiging', verschenen via demorgen.be op 16/9 in reactie op Yasmine Naciri's stuk over begraafplaatsen voor moslims, DM 13/9) legt de vinger op die wonde, maar houdt het bij bijkomstigheden.

Honderdduizenden moslims in het Midden-Oosten zijn het slachtoffer van wahabitische en Daesh-ideologieën die allen die hen niet volgen de dood willen injagen: in plaats daarvan komt dan de sharia op hun manier uitgelegd - brutaal en meedogenloos.

De Verenigde Staten en Europa spelen in het Midden-Oosten een dubbelzinnig spel. Dat wordt duidelijk wanneer men Hamadi Redissi leest over het wahabisme: die geschiedenis is precies dezelfde als die van Daesh. Iedereen die niet volgt moest eraan geloven, de sjiieten en Jemenieten eerst, dan Syrië en dan het Westen.

Dat is de ondertoon van het aanvoelen van de bedreiging: we mogen ons afvragen waarom dat niet door onze politici klaarder wordt gezegd. Is het nu nog niet duidelijk dat hoog verantwoordelijken van Saudi-Arabië meegespeeld hebben in 11 september? Waarom in godsnaam steunt de Amerikaanse alliantie, waar België bij zit, rebellen in Syrië die aanleunen bij Saudi-Arabië? Waarom kunnen militaire grootmachten het kleine Daesh niet in een paar maanden overhoop lopen? Welk spelletje wordt daar gespeeld?

Zodra dat klaar wordt, kan men op eerlijke wijze vreedzame moslimgelovigen in onze seculiere staat integreren en wordt binnen het Belgisch bestel hun cultus - niet méér: zeker niet méér van de sharia! - gerespecteerd; eerder blijft het bij schizofrenie en hypocrisie.

En dát voelen de mensen aan als bedreiging: omdat men het radicalisme hier niet kan en wil definiëren voor wat het is.

Emilio Platti is islamkundige, en professor emeritus aan de KU Leuven en het Institut Dominicain d'études Orientales (IDEO) in Caïro. Hij woont in Caïro en Leuven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234