Maandag 21/10/2019

Brieven uit de Bar: integrale uitgave

Stassen & Lapière

Dupuis (Vrije Vlucht) 120 pagina's, 795 frank (19,7 euro)

Centraal in dit, nu integraal heruitgegeven tweeluik, staat de hartverwarmende vriendschap tussen de kinderen Célestin en Leila. De eerste vlucht uit zijn Afrikaanse geboortedorp met als enige bagage dromen en fantasieën over Europa. Leila vlucht uit haar geboorteland en zoekt het land van haar grootouders op: Marokko. Ergens midden in de woestijn komen ze elkaar tegen in een lemen bar. Brieven uit de Bar ademt een eerlijke zuiderse, sensuele sfeer. Een reisverhaal vol grafische impressies en expressies die kleurrijk, fantasievol en erg warm zijn. Een origineel en emotioneel reisverhaal. Klasse!

HHHHH

Het Meisje en de Wind 1: Soen-Li

Ryelandt & Jung

Arboris (Collectie Buitengewesten) 48 pagina's, 260 frank (6,44 euro)

In Boaking worden mannen genegeerd en zelfs als overbodig beschouwd. In het Meisje en de Wind is jaloezie tussen een lesbisch koppel de oorzaak van verregaande strubbelingen, omdat een van de twee, Soen-Li, in haar dromen een man bemint. Als ze hem op een dag ook nog tegen het lijf loopt, worden de vriendinnen rivalen. Een strijd dringt zich op. Het begint leuk, maar stort al snel als een kaartenhuis ineen wanneer de auteurs te veel ineens willen en te pas en te onpas magie spuien. De belachelijke apotheose barst los als de bevruchtingsvogels (!) komen aanvliegen die met hun onnozele papierachtige geslacht Soen-Li willen bevruchten.

HHHHH

Nero 147: De Dolle Steek

Marc Sleen & Dirk Stallaert

Standaard Uitgeverij 38 pagina's, 160 frank (3,96 euro)

De hoofdrol in dit 201ste Nero-verhaal is weggelegd voor de piratenhoed van Oscar Abraham 'AHA' Tuizenfloot die, zoals het arrogante hoofddeksel zelf opmerkt, al vanaf De Granaatslikker (1957) meespeelt. Die hoed spreekt plots en brengt de kaper niet alleen in verlegenheid bij de dames, hij zet heel Hoeylaert op stelten. Een antiquair verpatst de steek aan een verzamelaar, de New Yorkse maffia gaat er mee aan de haal en Nero belandt zelfs achter tralies. Wie goed kijkt, merkt Steve Stevaert en Bill Clinton op. Tegenover de vrij droge en rechtlijnige rode draad staat een leuke en verzorgde uitwerking, maar de humor blijft wat achterwege alsook die gesmaakte dubbele bodem van eerdere albums.

HHHHH

Aphrodite, volume 1

Pierre Louÿs & Milo Manara

Arboris 56 pagina's, 560 frank (13,88 euro)

Milo Manara, de Italiaanse meester van de erotische stripkunst, heeft de laatste jaren niets fatsoenlijks meer op de markt gebracht. Nu is hij terug met het eerste deel van Aphrodite, een project waarbij de Franse uitgeverij Humanoïdes Associés vier stripauteurs aanzocht het gelijknamige boek van Pierre Louÿs (1896) te illustreren. Manara bijt de spits af. Aphrodite speelt in Alexandrië in de eerste eeuw voor Christus. Een beeldhouwer krijgt er vlinders in de buik van de courtisane Chrysis. Zij wil een bewijs van zijn liefde. Een lelijke en weinig geïnspireerde uitgave met aseksueel lettertype, sobere lay-out, oubollig papier en vijftien illustraties waar u het echt niet voor moet doen. Chrysis, zeker?!

HHHHH

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234