Zondag 18/08/2019

brief

TTIP

Het TTIP-verdrag (Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag) zou onze Europese economie naar alle waarschijnlijkheid een boost van minstens 120 miljard euro kunnen opleveren. Tienduizenden extra banen zijn mogelijk.

De tegenstanders komen met allerlei beschuldigingen die kant noch wal raken. Ook hier lijken de populisten de wind in de zeilen te hebben. Niets makkelijker dan de goegemeente met allerlei drogredenen en valse pretexten in de maling te nemen.

Europa verdient beter. Wel is het zo dat de onderhandelingen al te zeer in een select clubje werden gevoerd. Volledige transparantie zou veel misverstanden uit de wereld hebben geholpen. We zouden de door het TTIP gecreëerde boost best kunnen gebruiken in deze moeilijke tijden. Jammer genoeg zijn er steeds minder topfiguren die Europa verdedigen.

Willy Van Walleghem, Brugge

Twitter

Twitter is een antwoord op de schijnbaar menselijke behoefte aan kwetteren, volgens Van Dale "druk, maar onbetekenend praten". En omdat "de menselijke geest er van nature toe neigt kritiek uit te oefenen omdat hij voelt en niet omdat hij denkt" (Fernando Pessoa), verbaast het niet dat Joël De Ceulaer op Twitter veel haat aantreft (DM 30/8), want "de slaap van de rede brengt monsters voort" (Goya).

Roger Vyverman, Ninove

Werk aan de winkel

Als leerlingen na twaalf jaar van twee uur per week katholieke godsdienst er niet in slagen te vertellen wie De handelingen van de apostelen schreef, dan is er werk aan de winkel. Het is dus niet verwonderlijk dat de bisschoppen het leerplan willen herbekijken. Gek is evenwel dat er gesproken wordt van een 'actualisering'.

Vreemd is ook de vanzelfsprekendheid waarmee de reactionaire vernieuwing wil uitpakken. "Honderdduizenden jongeren volgen katholieke godsdienstles", zeggen de bisschoppen, maar er wordt niet gezegd dat die dat alleen maar doen omdat Sint-Zus-of-Zo toevallig op fietsafstand van huis ligt. Wat trouwens ook geldt voor het stijgend aantal andersgelovigen die straks moeten leren wat de verschillende sacramenten zijn.

Wie wil begrijpen wat er gebeurt, moet inzien dat de bisschoppen mogen doen wat ze willen. Ze hebben daar de macht toe. Die macht staat stevig op twee benen. Eén been is het historisch gegroeide gegeven dat driekwart van de scholen katholiek zijn. Dat dit bestaat dankzij seculier belastinggeld, mag geen bezwaar zijn. Het andere been is een artikel in de grondwet dat godsdienstonderwijs zo goed als verplicht maakt.

Hier en daar wordt geopperd dat de regeling van het levensbeschouwelijke onderwijs aan herziening toe is. De gebruikte macht is immers niet meer te legitimeren én niet aangepast aan de vragen van onze tijd.

Nick de Clippel, filosoof

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden