Vrijdag 21/02/2020

Kazachgate

Briefje Franse ex-minister brengt De Decker nog meer in opspraak

Voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). Beeld BELGA

Frankrijk heeft geen acties ondernomen om de Belgische wet op de verruimde minnelijke schikking aan te passen. Dat heeft oud-minister Claude Guéant in de onderzoekscommissie Kazachgate verklaard. Eerder vandaag raakte bekend dat Guéant destijds in een handgeschreven briefje het "fantastische werk" prees van voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) voor Patokh Chodiev en zijn zakenpartners.  

"Beste Damien, Ik heb A. De Decker aan de lijn gehad. Het is waar dat hij en zijn ploeg een fantastisch werk hebben gedaan dat niet anders kan dan de belangen van Frankrijk dienen. Mijn zorg nu is zeer prozaïsch, met name dat de advocaten die voor Chodiev gewerkt hebben hun geld krijgen. Kan jij een woordje doen bij Chodiev of laten een woordje doen? CG", zo luidt het handgeschreven briefje gedateerd op 18 augustus 2011, waarover De Standaard en Le Vif vandaag berichtten.

Het Franse gerecht kreeg het briefje van Damien Loras, een medewerker van het Franse Elysée en de Franse vertrouwensman van de Belgisch-Ozesbeekse miljardair Chodiev. Het is een bijkomende aanwijzing dat de Franse politiek baat had bij een oplossing voor de gerechtelijke problemen van Chodiev in België, die er uiteindelijk in maart 2011 is gekomen via een ongewoon snelle goedkeuring van de wet op de verruimde minnelijke schikking.

"Banaliteit"

Guéant kwam vandaag vrijwillig getuigen voor de commissie-Kazachgate. Hij zei dat het dossier voor Frankrijk geen essentieel dossier was, maar "gewoon een dossier als andere dat werd gevolgd". "Een totale banaliteit", luidde het, want in die periode waren er andere dossiers die de aandacht van de Franse regering wegdroegen, zoals de financiële crisis. 

De gewezen minister, die voordien secretaris-generaal was op het Elysée, ontkende dat er over het dossier contacten zijn geweest met Belgische politici. Hij citeerde wel een etentje in februari 2011 waar ook Armand De Decker aanwezig was. De minister van Staat maakte toen deel uit van het advocatenteam van Chodiev rond Catherine Degoul. Volgens Guéant was hijzelf daar aanwezig "uit hoffelijkheid".

Guéant gaf wel aan dat de president van Kazachstan graag een positieve afloop wilde in het gerechtelijk dossier rond het zogenaamde Kazachse trio, dat van de afkoopwet gebruik kon maken. Of er een verband was met een latere commerciële deal tussen Frankrijk en Kazachstan, wist Guéant naar eigen zeggen niet.

"Staatszaak"

Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen hoopte dankzij de passage van Claude Guéant een beter zicht te krijgen op wat er is gebeurd. Hij sprak vanochtend op de RTBF-radio van een "staatszaak" die erin bestond "een wet te maken op maat van drie criminelen". "Dankzij lekken in de pers zijn we goed op weg om dat te kunnen bewijzen", aldus de sp.a'er. 

"Door de documenten die de pers elke week uitbrengt, maar zeker door dit expliciete manuscript, wordt het voor de protagonisten in dit dossier wel erg moeilijk om de bewijzen en het schandalige karakter van deze Franse inmenging in Belgische overheidszaken nog te ontkennen", reageerde ook Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet.

Over een mogelijke rol van MR-vicepremier Didier Reynders zei Van der Maelen nog dat er "tot op vandaag niets bewezen is". "Maar er zijn aanwijzingen en het is de taak van de commissie om die van naderbij te bekijken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234