Dinsdag 21/09/2021

Brief van de dag

De rekenkunde Van Bruno Colmant

Bruno Comant is professor aan de Vlerick Leuven Gent Business School en aan de UCL, en lid van de Koninklijke Academie. In een vroeger leven was hij kabinetschef van Didier Reynders, voorzitter van de Brusselse beurs ten tijde van de bankencrash en beheerder van banken en vennootschappen (Belastingen in België, een kleine stand van zaken, DM 8/5).

Het is dus interessant kennis te nemen van zijn speciale rekenkunde. Dividenden, schrijft hij, worden belast aan 50 procent: 34 procent vennootschapsbelasting plus 25 procent roerende voorheffing. In werkelijkheid wordt de vennootschapsbelasting geheven op de bedrijfswinst na aftrek van investeringen en kosten, en wordt ze betaald door de vennootschap. De roerende voorheffing daarentegen wordt betaald door de eigenaar van de aandelen die de dividenden int. Doordat de roerende voorheffing 'bevrijdend' is, blijft de aanslag 25 procent, zelfs als loopt het inkomen van de eigenaar in de miljoenen.

Colmant weet ook wel dat veel, vooral grote vennootschappen helemaal geen 34 procent belasting betalen, omdat hun winst naar een belastingsparadijs geëxporteerd wordt en/of verminderd wordt met de notionele intrestaftrek. Zo betalen sommige bedrijven 1 procent op hun echte winst.

Daarentegen oordeelt Colmant dat intresten op overheidsobligaties te weinig worden belast: 25 procent - dus evenveel als dividenden. Moeten de overheden volgens hem ook 34 procent vennootschapsbelasting betalen? Overheden hebben geen winstoogmerk en ze maken helemaal geen winst, dus waarop moeten ze zichzelf dan belasten?

"Een belasting op de roerende meerwaarden zou alleen het productieve aandelenkapitaal treffen", zegt Colmant. Zijn woordenschat is dubbelzinnig en onjuist. Meerwaarden op aandelen (beurskoers) worden in België nog niet belast, al halen sommigen er fortuinen mee binnen. En wat betekent 'productief'? Ja, voor de bankrekeningen. Alvast geen werkgelegenheid, want die blijft onvoldoende, ondanks de miljarden nettowinsten die jaarlijks worden uitgedeeld.

Dit alles maakt duidelijk dat professor Colmant de financiële belangen verdedigt van kapitaalbezitters en niet die van de samenleving.

Frank Roels, emeritus professor, UGent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234