Dinsdag 19/10/2021

Brief van de dag

Geachte commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken,
beste Marianne Thyssen,

Vandaag staat u voor uw examen. Het Europees Parlement zal u aan de tand voelen over uw plannen voor de beleidsdomeinen waar u de komende vijf jaar bevoegd voor bent. Niemand betwijfelt dat u deze test doorstaat. Uw echte uitdaging komt pas na deze toelatingsproef. Iedereen is het erover eens dat de belangrijkste problemen in Europa onder uw bevoegdheden vallen: (jongeren)werkloosheid, toenemende ongelijkheid, het veiligstellen van de welvaartsstaten.

Maar u beschikt op het eerste gezicht over weinig instrumenten om daar iets aan te doen, en u moet binnen de Commissie chefs boven u dulden. Meer dan andere commissarissen zult u een pientere strategie nodig hebben over waar u naartoe wil en hoe u daar wil komen. Wij helpen u daarbij graag.

In de missiebrief die Commissievoorzitter Juncker u vlak na uw aanstelling bezorgde, staat dat de uitdaging, maar ook kans, voor de EU vandaag is dat ze een nieuwe start moet maken. Dat klopt, en u moet daarvan het sociale gelaat worden.

De burgers hebben nu de indruk dat de EU een pletwals is die welvaart, jobs, sociale bescherming en convergentie vernietigt. Terwijl de Unie, en de euro in het bijzonder, er net zijn om duurzame groei en kwaliteitsvolle banen te creëren, onze welvaartsstaten te beschermen in de geglobaliseerde wereld en de lidstaten en hun economieën dichter bijeen te brengen. Uw doel moet dan ook zijn ervoor te zorgen dat over vijf jaar de EU weer met deze positieve effecten wordt vereenzelvigd. Met welke concrete maatregelen moet u dat klaren?

In het strengere Europese toezicht als gevolg van de crisis werd het budgettair, economisch en sociaal beleid door de EU ondergeschikt gemaakt aan de fetisj van begrotingsevenwichten. Via uw rol in het Europees Semester moet u ervoor zorgen dat het beleid opnieuw getoetst wordt aan de echte, sociale doelstellingen: duurzame groei en kwaliteitsvolle jobs, onder andere door voldoende investeringen in onderwijs en robuuste en rechtvaardige sociale bescherming, door het beleid aan een armoedetoets te onderwerpen. De instrumenten daarvoor bestaan al, maar dienen uitgebreid en sterker afgedwongen te worden.

In Europa zouden we armoede onaanvaardbaar moeten verklaren. Werkende armen zouden helemaal ondenkbaar moeten zijn. U zou initiatieven moeten nemen om een relatieve ondergrens voor minimumlonen in de EU af te spreken die minstens op het niveau van de armoedegrens ligt. Dat zou ook vermijden dat de EU sociale dumping in de hand werkt, zoals veel burgers vandaag terecht denken. Op zeer korte termijn kunt u de detacheringsrichtlijn hervormen zodat de evidentie van gelijk loon voor gelijk werk onder gelijke omstandigheden eindelijk kan worden toegepast.

Als er iets is wat een hypotheek op de volgende generaties legt, is het de hoge jeugdwerkloosheid. Hierdoor dreigt een hele generatie chronisch werkvaardigheden te missen. U zult dan ook afgerekend worden op de manier waarop u de 'Europese Jeugd Jobgarantie' praktisch realiseert.

De eurozone mist vandaag brandvertragers als er ergens brand uitbreekt. Integendeel, de euro functioneert als een brandversneller. De voorbije jaren zijn slimme voorstellen uitgewerkt om ervoor te zorgen dat lidstaten met economische pech tijdelijk geholpen worden door lidstaten die het beter doen, bijvoorbeeld door automatische solidariteit via de kortetermijnwerkloosheidsuitkeringen. Op lange termijn wordt iedereen daar beter van. De voltooiing van de economische en monetaire unie, door Van Rompuy uitgetekend, moet nog grotendeels gebeuren. Ook daarvan moet u het sociale gelaat worden.

De EU moet haar sociale doelstellingen niet alleen voorrang geven in haar hele interne beleid, maar ook in haar externe beleid. Bijvoorbeeld in handelsakkoorden moet u erover waken dat er niet alleen een economische kosten-batenanalyse wordt gemaakt, maar ook een ecologische en sociale, en dat daar minstens evenveel belang aan wordt gehecht. Dat debat moet u in de Commissie aangaan.

U beschikt over het juiste profiel en netwerk om deze ambitieuze agenda in de praktijk te brengen. We gunnen u dan ook de tijd om binnen de Commissie uw collega's te overtuigen van de absolute noodzaak van deze agenda. Als u daar op subtiele wijze in slaagt, want het zal niet vanzelf gaan, dan zullen wij u daar over vijf jaar alle lof voor toewerpen. Als dit momentum om eindelijk het scheve Europese huis ook een sociale pijler te geven zonder resultaat passeert, dan denken wij dat u wel op tafel moet durven kloppen. Indien nodig zullen wij u daarbij helpen, of eraan herinneren.

Ferdi De Ville, professor EU-studies (UGent) en lid van denktanks Poliargus en Metis. Nico Pattyn, medewerker bij Metis. Een uitgebreider memorandum vindt u op poliargus.be en metisinstitute.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234