Dinsdag 07/02/2023

Brief van de dag

Vandaag is het de werelddag zonder tabak, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Het officiële thema is 'taxatie'. Erg toepasselijk voor ons land. België doet exact het omgekeerde van wat het zou moeten doen: met zijn lage prijzen voor sigaretten en roltabak lokt het toeristen van buurlanden. Onze prijzen voor roltabak zijn 40 procent goedkoper dan in Nederland, meer dan 100 procent goedkoper dan in Frankrijk en meer dan 200 procent goedkoper dan in Engeland. Adinkerke lokt Britse klanten, Wervik, Menen en Moeskroen Franse klanten en Baarle-Hertog en Maasmechelen Nederlandse klanten.

Speciale winkels werden er ingericht voor de buitenlanders, die ze 24 uur op 24 bedienen. Emmers roltabak in grote hoeveelheden vliegen de deur uit. De verkoop van roltabak in België breekt alle records. Voor het eerst werd in 2013 voor meer dan 10.000 ton roltabak verkocht, goed voor 15 miljard (gerolde) sigaretten die op termijn 15.000 doden gaan veroorzaken. De lage prijzen bevorderen de verkoop in eigen land en zetten de prijzen in onze buurlanden onder druk.

In Nederland verklaart minister-president Rutte dat de prijzen niet kunnen verhoogd worden, omdat vele Nederlanders zich gaan bevoorraden in België. Frankrijk wil zijn prijzen verhogen, maar is afwachtend omdat te veel Fransen hun aankopen doen in het buitenland. In het zuiden van Engeland is het grootste probleem voor de tabaksbestrijding de aanvoer van goedkope roltabak vanuit België.

En wat doet onze regering of de minister van Financiën in eigen land? Niets! Vragen van organisaties voor tabaksbestrijding worden niet beantwoord en enkel kleine, inefficiënte prijsverhogingen van tien of twintig cent per pakje werden de laatste jaren doorgevoerd.

Rookstopondersteuning

De verkiezingen zijn pas achter de rug. Nu het vandaag de werelddag zonder tabak van de WGO is, lijkt enige bezinning ons nodig.

Een substantiële verhoging van de tabaksaccijnzen is de meest efficiënte maatregel om het tabaksgebruik te verminderen. Deze stelling wordt onderschreven door de WGO en door de Wereldbank. Een prijsstijging van tien procent vermindert de tabaksconsumptie in ontwikkelde landen als België met zo'n vier procent en is de beste maatregel om het roken bij jongeren te ontraden.

Onderstaande organisaties vragen nog dit jaar een drastische aanpassing van onze taxatiepolitiek op tabaksproducten. In de loop van de volgende legislatuur vragen wij een verdubbeling van de prijs van roltabak en een verhoging van de prijs van sigaretten met vijftig procent. Wij vragen ook dat een deel van de meeropbrengst van de accijnsverhoging gebruikt wordt voor het gratis beschikbaar maken van rookstopondersteuning voor de meest kwetsbare groepen rokers. Zij zijn de grootste roltabakrokers en zullen door een prijsverhoging sterk getroffen worden. Maar we gaan er vanuit dat deze groepen evenveel recht hebben op goede kansen en stimulansen op een gezonde levensstijl. Een toegankelijk en financieel haalbaar rookstopaanbod verlaagt de drempels die zij ervaren bij het stoppen in grote mate. Ten slotte vragen wij om vanaf begin 2015 de waarschuwingsfoto's en het nummer van Tabakstop te verplichten op de verpakkingen van roltabak.

Luk Joossens (Stichting tegen Kanker), Stefaan Hendrickx (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie), Hedwig Verhaegen (Vlaamse Liga tegen Kanker), Michel Wouters (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding), Pierre Bizel (Observatoire de la Santé du Hainaut), Maryse Wanlin (Fonds des Affections Respiratoires) in naam van de 'Nationale Coalitie tegen Tabak'

De volgende organisaties ondersteunen deze eisen:

Test-Aankoop, Gezinsbond, Christelijke Mutualiteiten, Landsbond van Liberale Mutualiteiten, Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen, Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten, Interuniversitaire Stuurgroep Tabakologie (UAntwerpen, UGent, KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, VRGT, Stichting tegen Kanker), AXXON (kwaliteit in kinesitherapie), Belgische Vereniging voor Pneumologie, Belgisch Cardiologische Liga, Domus Medica vereniging van Vlaamse huisartsen en kringen, Forum Vlaamse Longartsen, Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, Vlaamse Logo's, Verbond der Vlaamse Tandartsen, Algemene Pharmaceutische Bond, Vlaams Apothekersnetwerk, Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen, Zorgnet Vlaanderen, le Fonds des Affections Respiratoires, la Société Scientifique de Médecine Générale, l'Observatoire de Santé du Hainaut, Arbeitsgemeinschaft für Suchtvorbeugung und Lebensbewältigung (ASL)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234