Zaterdag 15/05/2021

Brief van de dag

Sinds de euthanasiewet van 2002 gaan er stemmen op om die wet te verbeteren. Er wordt een uitbreiding gevraagd voor minderjarigen, maar ook voor mensen met een verworven wilsonbekwaamheid (ook dementie).

De uitbreiding voor minderjarigen werd al gestemd in de Senaat en wordt nu besproken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In hun handen ligt, een aantal maanden voor de verkiezingen, de mogelijkheid om van de euthanasiewet een betere wet te maken.

Hoe zullen onze volksvertegenwoordigers reageren op de volgende signalen?

Diverse en goed onderbouwde enquêtes bewezen al met verbluffende cijfers (78 procent) dat de Belg een uitbreiding van de wet voor dementie nodig vindt. Natuurlijk moeten we niet alles wat de samenleving eist in wetten gieten. Als dat zo was, zou kort na de affaire-Dutroux de doodstraf opnieuw ingevoerd zijn. Maar België heeft specialisten in dementie. Christine Van Broeckhoven en Peter Paul De Deyn hebben de knowhow (wetenschappelijk en gesteund op praktijk-patiëntenervaring) en gaven ook al aan dat een uitbreiding van de wet medisch en wetenschappelijk verantwoord is.

Nu laat de bevolking weer haar stem horen: 60 procent meer wilsverklaringen euthanasie. Wilsverklaringen die opgesteld worden in de hoop om niet mee te moeten maken wat mensen zo goed kennen uit ervaringen bij familieleden, vrienden: dement worden en dement zijn, de aftakeling en het verlies van waardigheid.

Heren en dames volksvertegenwoordigers, er is nog tijd. In de Senaat werd Peter De Deyn gehoord, en anderen. Zij gaven duidelijk aan hoe een uitbreiding van de wet kan, zodat er zorgvuldig omgegaan kan worden met de vraag van deze kwetsbare groep patiënten. Niets belet jullie om nog enkele dag- en nachtzittingen te doen om de twee hoofdgebreken uit onze euthanasiewet te bespreken en te stemmen: de afschaffing van de vijfjarige tijdslimiet van de wilsverklaring euthanasie en de uitbreiding van de wet voor verworven wilsonbekwaamheid.

Waarom aarzelen? Een wettelijk kader verplicht geen enkele patiënt om euthanasie te vragen. Een wilsverklaring kan altijd verscheurd worden, net als elke andere overeenkomst. Het is niet omdat we euthanasie voor dementen, die dit vooraf duidelijk maakten, toelaten, dat we niet de nodige zorg blijven hebben voor dementen die dit niet wensten. En we verplichten geen arts om een euthanasie uit te voeren die hij of zij om welke reden dan ook niet wil uitvoeren.

De enige beslissing die jullie kunnen nemen, is: elke patiënt die goed geïnformeerd is de mogelijkheid geven om, volledig vrijwillig en volgens de wet op de patiëntenrechten, zijn of haar eigen zorgtraject uit te stippelen, ook bij het levenseinde, ook in geval van dementie. En dit in nauw overleg met de huisarts of behandelende arts. Wat is er mis met deze vrijwillige zelfbeschikking?

Jacinta De Roeck, expert medisch-ethische thematieken bij de HVV en gewezen senator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234