Donderdag 24/10/2019

Brief van de dag

Triomfantelijk komt N-VA naar buiten met bijzonder nieuws: ook in Temse, pal in de Vlaamse Scheldepolders op 15 km van Nederland en 50 km van Brussel, komt een schepen bevoegd voor Vlaamse Aangelegenheden. De N-VA gaat hier de komende jaren samen met de CD&V besturen en ze nemen alvast een dolkomische start. Er moet opgetreden worden tegen mensen die Frans spreken in het openbaar, de anderstalige winkelopschriften moeten naar het Nederlands worden vertaald, er moeten standbeelden komen van beroemde (bijna zeker Vlaamse!) historische figuren uit Temse en als vanzelfsprekend: de 11 juli-viering moet verhevigd gevierd worden.

De lokale N-VA-voorzitter heeft in de nieuwe wijk 'De Zaat' op de voormalige Boelwerfgronden in en om de lokale Delhaize al Frans horen spreken. Frans! Sommige appartementen zijn daar wat poeneriger dan andere en dat trekt vreemd volk aan, nietwaar? Iemand anders heeft aan de zijlijn van een sportclub ook de taal van Molière al horen klinken. C'est quoi cette connerie? Het spreekt vanzelf dat daar een actieplan voor moet komen.

Nog straf qua punt: toekomstige beeldhouwwerken moeten heroïsche eigen helden gaan uitbeelden. Religieuze helden als Priester Poppe en Temse-patrones H. Amelberga staan er al. Wie nog? De Gebroeders Van Raemdonck dan, die zoals de lokale N-VA'ers ook al zullen weten, gestorven zijn in de armen van hun Waalse strijdmakker. Kan ook een ontroerend beeld opleveren!

Als het niet om te lachen was zou ik huilen.... N-VA is in vooroorlogse tijden blijven steken. Enkel in Noord-Korea houdt men nog vast aan een standbeeldenbeleid dat roemruchtig eigen volk vereeuwigt.

Scilt ende Vrient!

Temse ként geen taalfaciliteiten en men moet er dan ook niet over beginnen leuteren. In Temse is er ook geen rondzendbrief-Peeters waarmee Franstaligen bestuursdocumenten in hun moerstaal kunnen opvragen. Dat is dan ook opgelost. Kunnen de N-VA-schepenen zich dan gaan bezighouden met de echte bekommernissen van de Temsenaren: verkeersonveiligheid, te dure huurwoningen, verloedering van het centrum, onzekerheid over hun werk, het verdwijnen van de middelbare scholen uit Temse, het tekort aan ouderenvoorzieningen en de snel stijgende armoede? Dat de lokale N-VA dáár eens de pers over bijeenroept.

Zijn die N-VA'ers naïef en wereldvreemd of zit er meer achter? Voorzeker dat laatste. De kracht van de verandering zit er in dat N-VA 'problemen' uit de Brusselse Rand exporteert naar de verre uithoeken van Vlaanderen, in de hoop dat ze daar de electorale vuurtjes warm kunnen houden tot 2014 en ver daarna. 'Sainte Amalberge, mère de Tamise, priez pour nous', want die stoute potverterende PS'ers en hun achterban liggen in hun zuidelijke Vikingboten te wachten om Temse stormenderhand in te nemen via de Schelde. En daarna varen ze in één ruk door naar Antwerpen... We zijn verdoemd. Vlug, een Schepen van Vlaamse Zaken!

Bert Bauwelinck, sp.a-gemeenteraadslid in Temse (Waasland) / Tamise (Pays de Waes)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234