Brief aan Erika en zoveel andere werknemers
Op de arbeidsmarkt heerst de grote leegte als het over gezondheid en waardering gaat
Beste Erika Van Tielen,
Het doet me wel wat als ik lees hoe je, op je dertigste, getuigt dat je op de rand stond van een burn-out en dat gebrek aan waardering hierbij een belangrijke oorzaak bleek te zijn(DM 10/10). Het is voor mij een van de getuigenissen deze week die - bestaat toeval? - binnen eenzelfde thema op me af kwamen. En dan stelt een mens zich soms toch wel vragen...
Wat wensen we elkaar toe als iemand niest of een pintje heft? "Gezondheid!" En bij het begin van elk nieuw jaar vliegen de woorden "en een goede gezondheid" in het rond wanneer we onze nieuwjaarswensen formuleren. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het hier telkens weer over obligate nummertjes gaat waarbij we iets zeggen zonder echt betekenis te geven aan deze woorden.
Als we zien hoe organisaties investeren in opleidingen en evaluaties, dan moeten we toch ook vaak constateren dat het gaat om het verbeteren van cijfers, van prestaties en van structuren. Terwijl ze perfect wel over gezondheid en waardering zouden kunnen gaan.
Op de arbeidsmarkt heerst er ook een grote leegte over de begrippen 'gezondheid' en 'waardering'. Ze duiken hoogstens op in de marge of in een voetnoot van het arbeidsmarktbeleid...and that's a shame!Het zouden juist de kernthema's van dit beleid moeten zijn.
Deze noodzaak bleek trouwens ook uit het aantal gebeurtenissen dat me de jongste weken trof. Zo was er eerst en vooral de pakkende blog van Saskia Van Uffelen, CEO van Bull Belgium, onder de titel 'Eén telefoontje...' waarin ze de grond onder haar voeten zag verdwijnen bij het plotse overlijden door hartfalen van een van haar werknemers tijdens een opdracht. Zo'n bericht pakt een warmmenselijk ingestelde CEO hard. Ze vroeg zich dan ook af of we wel goed bezig zijn door alsmaar méér van onze medewerkers te verwachten of verlangen... of we wel genoeg aandacht hebben voor de medewerker als 'mens' en niet enkel oog hebben voor de mede-werker... Verschillende CEO's traden haar bekommernissen bij. Het gaat immers nog altijd om een 'menseneconomie' in de woorden van communicatiespecialist Krist Pauwels.
De tweede gebeurtenis was de uitreiking van de NV Gezond Awards door VIGeZ, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. Resoc Kempen en bedrijvenpark Bleie te Wevelgem waren de laureaten vanwege hun innovatieve initiatieven om medewerkers en omgeving aan te moedigen een gezonde en actieve levensstijl aan te nemen. Als jurylid kon ik vaststellen hoe deze, maar ook andere organisaties, thema's zoals gezondheid, fitheid en sportbeoefening verankeren in hun bedrijfsstrategie.
Valkuil van burn-out
Dan was er ook nog het leuke event van het loopbaancentrum Introduce in samenwerking met SportLine: 'LOOP in de BAAN met BEGELEIDING' in de Gentse Blaarmeersen. Dit centrum organiseerde een jogging om het belang te onderstrepen van fysieke fitheid, naast mentale fitheid waarvoor een loopbaancoach kan zorgen. Zij, en alle andere loopbaancentra, leveren uitstekend werk om de verraderlijke valkuil van burn-out te vermijden. Of om mensen te bevestigen in hun huidige functie. Een schouderklop ware soms beter geweest? Daar ga ik alleszins mee akkoord, maar het is zeker een extra en externe steun.
En dan was er nog mijn Vlaamse collega Maarten De Gendt van het personeelsblad13. Maarten, die ik ken als een gedreven redacteur, schreef een beklijvend en eerlijk verhaal over zijn eigen burn-out en hoe dit zijn omgeving aantastte.
Deze gebeurtenissen en getuigenissen tonen onmiskenbaar het belang en de waarde van gezondheid en waardering op het werk. Willen we langer werken, dan moeten we gezondheids- en waarderingsbeleid integreren in het personeels- en loopbaanbeleid. Dan gaat het méér dan over 'werkbaar werk', want zoals HR-dienstverlener Mentorprise terecht stelt is 'werkbaar' niet genoeg. Bij een 'eetbaar menu' krijg je toch ook niet echt trek in eten! Daarom is het nodig dat we echt prioriteit geven aan zinvol en gezond werken een loopbaan lang.