Vrijdag 13/12/2019

Brief aan de (vooralsnog schaarse) huisvaders

Ingrid Vander Veken is schrijver van onder meer 'Aankomen in Bali' en 'Papavers'. Ze vertelt hier waarom de krantenkop 'Gescheiden vrouwen eisen 'hun' pensioen' ook alleenstaande mannen aanbelangt.

'Gescheiden vrouwen eisen 'hun' pensioen.' De voorpaginakop van gisteren (DM 8/1) liet het anders vermoeden maar dit belangt ook jullie aan, vaders aan de haard. Nadat het Grondwettelijk Hof daar twintig jaar heeft op aangedrongen, wil justitieminister Turtelboom de Belgische echtscheidingswetgeving op het vlak van pensioenen hervormen. "Want wie voor de kinderen of het huishouden zorgt, bouwt minder aanvullend pensioen op dan zijn partner. Dat draagt ertoe bij dat vrouwen na de scheiding met minder achterblijven en sneller in armoede belanden", heette het.

En inderdaad, ik had ze zien schrikken, de vriendinnen van mijn leeftijd met een ex en kinderen van die ex, die hun pensioenberekening maken en zich afvragen hoe ze het straks moeten redden. Alleenstaande moeders, armoede houdt van hen. Ongeacht hun leeftijd.

Wees alert
Onze generatie vrouwen zou zoiets toch niet overkomen? Wij waren van de tweede emancipatiegolf, die van gelijke rechten en plichten. Waarom staan in de discussie rond het verdelen van de pensioengelden dan andermaal de vrouwen centraal? Het is net als met dat ouderschapsverlof, ideaal bedoeld voor beide partners, in de praktijk vooral opgenomen door een van hen. Wat ik, als fervent verdediger van vrije keuze, niet eens zo erg vind, zolang het de rechtvaardigheid maar niet in de weg staat. En zolang de keuze maar echt vrij is, en niet ingegeven door niet-egalitaire overwegingen.

Ik zal jullie iets bekennen, lieve huisvaders van vandaag en morgen. Ik ben niet zo voor gelijkheid, wel heel erg voor gelijkwaardigheid. En bovenal ben ik hoopvol en daarom: weet wat ook jullie te wachten staat, wees alerter dan wij het zijn geweest.

Dit is ook jullie discussie. In dit debat hebben jullie ook recht op jullie clichés. Want deze pensioenspaarpot is straks voor de helft van jullie. Moet die verdeling er komen? Vanzelfsprekend, hoor ik jullie beamen. Kunnen we het erover eens zijn dat de jaren van het huwelijk tellen? Mja, al is je vrouw pas goed beginnen verdienen en ook oppotten, nadat ze je in volle midlifecrisis verliet voor haar jongere minnaar. Zal het straks aan jullie zijn om te bewijzen dat jullie als huisman carrièrekansen gemist hebben? Ben je gek! Toen jullie kroost eindelijk zonder vaderzorg kon, waren jullie frisse veertigers - begin er dan maar eens aan!

Toekomstige gepensioneerde huisvaders, ik begrijp ten volle jullie ongeduld en ergernis over de details van dit akkoord in opbouw. Ook ik vind het niet normaal dat het pensioen van jullie werkende echtgenotes grondwettelijk niet zou kunnen gesplitst worden omdat zij toevallig ambtenaar was. En als we toch op een eerlijke verdeling aansturen, dan moet van haar groepsverzekering behalve de premies ook maar de spaarpot eraan geloven. Toch?

Maar meer nog deel ik met jullie een heel andere bezorgdheid. Als jullie deze oproep nu niet doen, laat mij hem dan doen in jullie plaats, en bij voorkeur namens beide seksen. Dames en heren politici, u die zich dezer dagen ruziënd buigt over de verdeling van onze pensioenspaarpot, mogen wij erop rekenen dat uw gekissebis te maken heeft met de grond van de zaak? Niet met de nakende verkiezingen en wat daar zoal mee samenhangt aan stijgende nervositeit en grotere aandrang tot profilering.

Want ziet u, er staat voor ons, gewone mannen en vrouwen, veel meer op het spel dan een verkiesbare plaats. Meer zelfs dan die rechtvaardige verdeling van onze pensioenspaarpot, hoe wenselijk wij die ook achten en hoezeer wij het ook waarderen dat u daarvoor ijvert. Om een spaarpot te verdelen, moet je er namelijk een hebben - van aanvullend kan pas sprake zijn als er iets is. En daarom: u heb geen tijd te verliezen, u moet aan de slag, en wel meteen. Gelijke armoede voor alle pensioengerechtigden, man of vrouw, kan toch onmogelijk uw opzet zijn.

 
Waarom staan in de discussie over het verdelen van de pensioengelden andermaal de vrouwen centraal? Wat met alleenstaande mannen zonder carrière?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234