Woensdag 16/06/2021

Brief aan Albert

De Zwarte Panter, Antwerpen

Er zijn wel meer mankementen in dit tranendal die om een passende remedie vragen, maar eentje dat op een zeer zichtbare manier de galeriewereld fataal dreigt te ondermijnen, is de ongelijke regeling van de BTW op kunstwerken. Hij die er met alle genoegen een boompje over opzet, en er tegelijk al jaren voor ijvert om die ongelijkheid eindelijk uit de wereld te helpen, is Adriaan Raemdonck, voorzitter van de BUP (de federatie die de galeriehouders verenigt) en al ruim dertig jaar de man achter de Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

Stel: dat schilderijtje van Jan Cox, Fred Bervoets of Sam Dillemans dat u bij Adriaan hebt gezien, lacht u zodanig toe dat u besluit het aan te kopen. Koopt u het aan in de galerie, dan betaalt u 21 procent BTW; Neemt u rechtstreeks contact met de kunstenaar - en we gaan in dit geval even uit van de foute veronderstelling dat de kunstenaar niet loyaal is tegenover zijn galerie -, dan betaalt u slechts 6 procent BTW. Op de ronde som van honderdduizend frank scheelt dat dus vijftienduizend ballen; genoeg voor nog een schetsje van de meester als het ware. Elke boer op zijn paard ziet in dat deze toestand tot aberraties leidt en op termijn de galeriehouder naar de vergeetput voert. Maar wie is erin geslaagd dat omzeggens vijf jaar lang niet te willen inzien? Juist, een minister, een federale (want BTW is een federale materie), Maystadt met name. Momenteel worden in de BUP stappen gezet om het euvel meteen op Europees niveau geregeld te krijgen.

Adriaan de zwarte panter (hij haalt zelfs een brief boven die hij vorig jaar aan koning Albert richtte): "Eigenlijk doe ik iets wat ik mijn hele leven niet heb willen doen, namelijk met reglementen bezig zijn. Ik heb altijd iets gehad van: laat me met rust, laat me vrij zijn, zoals een kunstenaar vrij wil zijn. Maar anderzijds dacht ik ook: misschien is het toch beter om bepaalde dingen mee door te geven aan de maatschappij. Als ik nu rondom mij kijk, dan stel ik vast dat kunst nog veel te veel als een luxeproduct wordt beschouwd. Ik denk niet dat beeldende kunst een luxe is. Is een kast met boeken dan zo'n luxe?" Vandaar ook de eis van 6 procent, net zoals dat bij boeken het geval is. We zijn volgens Adriaan ook dringend toe aan een herwaardering van het beroep van galeriehouder, want een galeriehouder die zijn job ter harte neemt, is in zijn ogen véél meer dan een marchandeur in kunst. Zijn archiefkasten, die uitpuilen van dertig jaar dossiers en studie, kunnen dat ten overvloede getuigen. (LVDS)

De Zwarte Panter, Hoogstraat 70-74, 2000 Antwerpen. Tel. 03/233.13.45. Open van donderdag tot zondag van 13.30 tot 18 uur. Werk van Francky Crane nog tot 30 mei. Wilfried Pas en Ruud Bakker nog tot 30 juni. Van 5 juni tot 5 september: Sam Dillemans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234