Woensdag 21/10/2020

Brexit

Brexit verdeelt de Johnsons

Van links naar rechts: Leo, Rachel, Boris, Marina, Jo en vader Stanley.Beeld Photo News

Jo Johnson, de jongere broer van Boris, stapte vrijdag uit de Britse regering wegens de ‘verschrikkelijke’ brexit-deal van premier Theresa May. Zijn broer Boris complimenteerde hem daarvoor, maar de samenhorigheid van de Johnsons is maar schijn, zo blijkt.

“Vertrouw nooit een Cecil”, zou de Britse koningin ooit hebben gezegd toen ze weer eens was misleid door een politicus uit een bekende aristocratische familie. Iets dergelijks zal Theresa May vrijdag hebben gedacht over de telgen van de Johnson-dynastie, dit nadat staatssecretaris Jo Johnson uit onvrede over haar brexitbeleid met klaroengeschal was opgestapt. Een half jaar eerder had ook Jo’s oudere broer Boris de regering met veel bombast verlaten, omdat hij niet kon leven met de manier waarop May de Britten uit het Europese project haalt.

In een videoboodschap had de 46-jarige Jo weinig heel gelaten van zijn bazin. Het akkoord waaraan May werkt, is volgens hem zowel “onacceptabel” als “onhoudbaar” voor een “een trotse natie als de onze”. Volgens hem verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU om zich vervolgens aan de Europese regels te onderwerpen. In een blog noemde hij Mays beleid “een grote fout” en “een mislukking van Britse staatsmanskunst niet gezien sinds de Suezcrisis”. Volgens Johnson krijgen Lagerhuisleden straks de keuze tussen “horigheid en chaos”.

Twitter

Boris was een van de eersten die, via Twitter, zijn steun gaf aan het besluit van zijn jongere broer. Snel volgde zijn vader Stanley, zijn andere broer Leo en zijn zus Rachel. Maar de eenheid van de Johnsons is schijn, want waar Jo, Leo en Rachel Europagezind zijn en een nieuw referendum willen, daar is Boris een euroscepticus in hart en nieren. Niet voor niets zei Jo Johnson dit bij zijn afscheid: “Brexit heeft niet alleen het land verdeeld. Het heeft politieke partijen verdeeld, en ook families.” Commen­tatoren verheugen zich nu al op een Kaïn tegen Abel-debat, tussen ‘JoJo’ en ‘BoJo’.

Groene Leo (51)

De Groene Johnson, de zoon die het trouwst is gebleven aan de strijd van zijn vader voor een beter milieu. Bij Pricewaterhouse­Coopers is duurzaam ondernemen zijn specialiteit. Hij mist politieke ambitie. Over de ideeën van zijn oudste broer praat Leo zelden. Maar toen Boris boerkadragers vergeleek met brievenbussen twitterde Leo, getrouwd met een Afghaanse: “Stilte betekent niet instemming. Zou het niet mooi zijn als competitieve haatzaaierij eindigt?” Brexit zal volgens Leo “de sociale en economische crises versterken”.

Liberale Rachel (53)

De ‘literaire zus van’ werd bekend door haar roman Notting Hell, gevolgd door Shire Hell. Ze zette in 2009 de burelen van The Lady op stelten door het in 1885 opgerichte magazine grondig te hervormen, een deels gelukte poging. Net als haar vader en broers sloot ze zich aan bij de Conserva­tieve Partij, maar in 2011 zegde ze haar lidmaatschap op. Bij de referendumcampagne vocht ze voor de EU. In 2017 werd ze lid van de Europagezinde Liberaal-democraten. Toch heeft ze een zwak voor Boris: ze zat op de voorste rij tijdens zijn jongste congrestoespraak.

Rebel Boris (54)

Als kind ging Boris naar de Europese School in Brussel, maar een “goede Europe­aan” werd hij nooit. Eind jaren 80 keerde hij terug als Europa-correspondent. Waar Brus­selgangers het EU-project vaak een warm hart toedragen, ontpopte Boris zich tot rebel. Zijn niet heel accurate onthulling dat Brussel kromme bananen wilde verbieden staat tot vandaag symbool voor Europese bemoeizucht. Met zijn beslissing, gesteund door zijn Brits-Indiase (ex)-vrouw om campagne voor de brexit te gaan voeren, oogstte hij wat hij gezaaid had.

Patriarch Stanley (78)

De 78-jarige patriarch was in de jaren 70 een van de eerste Britse ambtenaren in Brussel. Bij de Commissie werkte Johnson aan een gemeenschappelijk milieubeleid en vanaf 1979 was hij Europarlementariër. Tijdens de referendumcampagne voerde hij als medevoorzitter van de pressiegroep Environmentalists for Europe campagne voor de EU. Echter, na het referendum is hij van gedachten veranderd. Voornaamste reden is de federalistische State of the Union-toespraak die commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in 2017 hield.

Bedachtzame Jo (46)

Net als Boris ging Jo naar Eton College en begon hij zijn carrière als journalist. Maar de verschillen zijn groter. Waar Boris de aandacht op zich vestigt met humor, bravoure en ongerijmd gedrag, is Jo de ‘saaie’ Johnson. Hij was de eerste Johnson die 10 Downing Street betrad, als hoofd van de staf van David Cameron. De bedachtzame Johnson – getrouwd met een journaliste – is een van de meest Europagezinde geluiden binnen de Conser­vatieve fractie en zal na het herwinnen van de politieke vrijheid strijden voor een nieuw referendum.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234