Maandag 08/03/2021

Brexit is een feit. “Niet het einde, maar begin van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis”

Pro-brexiteers juichen in Londen wanneer om 23 uur lokale tijd het VK officieel na 47 jaar de EU verlaat. Beeld AFP
Pro-brexiteers juichen in Londen wanneer om 23 uur lokale tijd het VK officieel na 47 jaar de EU verlaat.Beeld AFP

Het Verenigd Koninkrijk heeft om middernacht na 47 jaar lidmaatschap de Europese Unie verlaten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een EU-lidstaat zich afscheidt. Het VK blijft tot eind dit jaar wel nog gebonden aan EU-wetgeving: in de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie.

Voorstanders vierden de brexit bij het Britse parlement. In de loop van de dag verzamelden zich daar al mensen. Een uur voor het zover was, sprak de Britse premier Boris Johnson, die zich verder tijdens de festiviteiten op de achtergrond hield, de natie toe. Hij beloofde zijn landgenoten “een nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking” met de Europese Unie en noemde de brexit “geen einde, maar het begin van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis”.

lees verder onder de tweet:

Johnson stelde dat veel mensen “dachten dat dit moment nooit zou komen”, terwijl anderen juist ongerustheid of verdriet voelen. “En is er is een derde groep, waarschijnlijk de grootste, die begon te vrezen dat het politieke getouwtrek nooit zou eindigen", klonk het bij de premier, die zei alle groepen te begrijpen.

Land verenigen

Johnson vertelde het land te willen verenigen en de toekomst in te willen leiden. Hij wil de “herwonnen soevereiniteit” van zijn land gebruiken om de veranderingen te realiseren waar mensen voor hebben gestemd. Hij noemde als voorbeelden onder meer het “controleren van de migratie” en het sluiten van handelsakkoorden. De premier stelde dat de EU zich, “ondanks al haar kwaliteiten”, de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. “En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer.”

Op de ambtswoning van de premier in Downing Street wordt ondertussen een digitale klok geprojecteerd die aftelt naar de brexit. Na 23 uur werd op de krijtrotsen van Dover de tekst “het VK heeft de EU verlaten” geprojecteerd, gevolgd met de tekst ‘tot ziens’ in verschillende talen.

De aftelklok op 10 Downing Street bereikt 00:00: het moment dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat om 23 uur lokale tijd, middernacht in Brussel. Beeld AFP
De aftelklok op 10 Downing Street bereikt 00:00: het moment dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat om 23 uur lokale tijd, middernacht in Brussel.Beeld AFP

Feest en verdriet

Buiten het parlement in Londen vieren duizenden Britten het vertrek van hun land uit de EU. Feestelijk uitgedoste mensen zwaaien op Parliament Square met Britse vlaggen.

Ook een van de grootste pleitbezorgers van de brexit, politicus Nigel Farage, reageerde opgetogen. “Om 23:00 uur (lokale tijd) kunnen we niet meer terug. We worden een onafhankelijk land en ik zou niet blijer kunnen zijn”, jubelde Farage bij Sky News. Toen het zover was sprak de euroscepticus een menigte van duizenden brexiteers toe. “De oorlog is voorbij: we hebben gewonnen”, juichte Farage tegen de uitzinnige menigte. Hij noemde de brexit het belangrijkste moment in de recente geschiedenis van zijn land, waarop de menigte uitbrak in het volkslied terwijl ze Britse vlaggetjes omhoog hielden.

Nigel Farage, leider van de Brexit Party, leidt de menigte terwijl ze uit volle borst 'God Save The Queen' zingt. Beeld AP
Nigel Farage, leider van de Brexit Party, leidt de menigte terwijl ze uit volle borst 'God Save The Queen' zingt.Beeld AP

Elders in de stad kwamen pro-Europese Britten samen voor anti-brexit evenementen. ‘Remainer’ Rose vertelde de BBC dat ze de pro-brexit-bijeenkomst aan het parlement ziet als “feest voor de democratie”. “Ik accepteer dat ik heb verloren”, zegt de vrouw, wier partner wel voor een vertrek uit de EU stemde.

lees verder onder de foto:

Projecties en afscheidsberichten op de krijtrotsen van Dover. Beeld AFP
Projecties en afscheidsberichten op de krijtrotsen van Dover.Beeld AFP

EU streeft naar goede relatie met VK, maar “beste relatie is lidmaatschap”

Eerder op de dag lieten de leiders van de Europese Unie weten dat ze streven naar een goede toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk maar “dat de relatie nooit zo goed kan zijn als een lidmaatschap”. Ook waarschuwden ze het VK voor “splendid isolation”, “een uitstekend isolement”.

David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, zei dat geen enkel Europees land individueel in staat is het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarmee de Europese landen te maken hebben. “Veiligheid, milieu, economie, financiën, migratie - welke van deze problemen zou een land alleen kunnen oplossen? Dat is wat Europa zo nuttig maakt.”

Charles Michel, David Sassoli en Ursula von der Leyen.

  Beeld Photo News
Charles Michel, David Sassoli en Ursula von der Leyen.Beeld Photo News

Nieuw hoofdstuk

“We weten zeer goed dat wanneer de zon morgen opkomt er een nieuw hoofdstuk start voor onze unie van 27 landen”, zei EU-Commissiepresident Ursula von der Leyen, die stelde dat de EU de laatste 47 jaar is uitgegroeid tot een economische grootmacht. “Onze ervaring heeft ons geleerd dat kracht niet in een ‘uitstekend isolement’ ligt, maar in onze unieke Unie. Nergens anders ter wereld vindt u 27 landen van samen 440 miljoen mensen die 24 verschillende talen spreken, die op elkaar vertrouwen, samenwerken en samenleven. Dit is niet toevallig zo gegroeid: dit project is gegrond in eeuwen van gedeelde geschiedenis en decennia van gedeelde ervaring.”

Een beeld van de Big Ben wordt geprojecteerd op de ambtswoning van de premier, 10 Downing Street. Beeld REUTERS
Een beeld van de Big Ben wordt geprojecteerd op de ambtswoning van de premier, 10 Downing Street.Beeld REUTERS

Lange weg tot brexit

De brexit vond om elf uur 's avonds lokale tijd plaats (middernacht in België), ruim 3,5 jaar na het brexitreferendum van 23 juni 2016. Toen stemden 17,4 miljoen kiezers voor een vertrek uit de EU en 16,1 miljoen mensen om in de EU te blijven.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om na het referendum de brexit te realiseren. De uitslag kostte toenmalig premier David Cameron zijn job, en zijn opvolgster Theresa May slaagde er ondanks verwoede pogingen niet in het felbevochten brexit-akkoord met de Europese Unie door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen.

Het was pas nadat May op haar beurt plaats had geruimd voor Boris Johnson dat er licht aan het einde van de tunnel kwam. Johnson sleepte een nieuw akkoord uit de brand en kon daar uiteindelijk een meerderheid voor vinden. Hij had daarvoor wel vervroegde verkiezingen nodig die hem een comfortabele meerderheid opleverden. Zijn slogan ‘Get brexit done’ bleek bij de kiezers niet in dovemansoren gevallen te zijn.

Begin van overgangsperiode

Het einde van het Britse EU-lidmaatschap betekent ook het begin van een overgangsperiode. Voor de EU is het Verenigd Koninkrijk nu officieel een derde land, maar het blijft nog tot eind dit jaar lid van de Europese douane-unie en van de Europese eengemaakte markt. Ook blijft het VK tot eind dit jaar nog gebonden aan EU-wetgeving. Die transitieperiode moet Londen en Brussel de kans geven een akkoord te vinden over hun toekomstige relaties. Ondanks waarschuwingen van de EU dat de timing bijzonder krap is, sluit de regering-Johnson een verlenging van de overgangsperiode bij voorbaat al uit.

De Unie verliest door het vertrek van de Britten 66 miljoen inwoners en ruim 5 procent van haar totale landmassa.

'Au Revoir' wordt kort na 23 uur Britse tijd op de krijtrotsen van Dover geprojecteerd. Beeld EPA
'Au Revoir' wordt kort na 23 uur Britse tijd op de krijtrotsen van Dover geprojecteerd.Beeld EPA
Commissiepresident Ursula von der Leyen, president van het Europees Parlement David Sassoli en president van de Europese Raad Charles Michel in Brussel. Beeld AP
Commissiepresident Ursula von der Leyen, president van het Europees Parlement David Sassoli en president van de Europese Raad Charles Michel in Brussel.Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Een vrouw zwaait met de Britse vlag in Londen. Beeld REUTERS
Een vrouw zwaait met de Britse vlag in Londen.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234