Vrijdag 19/08/2022

Aldi

Brengt steenrijke weduwe Aldi ten val?

►Babette Albrecht (62) ligt zwaar in de clinch met haar schoonbroer en vecht voor een plek in het bedrijf. Beeld AP
►Babette Albrecht (62) ligt zwaar in de clinch met haar schoonbroer en vecht voor een plek in het bedrijf.Beeld AP

De steenrijke Aldi-familie, ooit een gesloten clan, is openlijk aan het ruziën. Een helft van de familie vindt dat de rest er te veel op los leeft en wil niet dat zij meer macht binnen het bedrijf krijgen. Een Duitse rechtbank maakt binnenkort een eind aan de juridische strijd.

Sander Van Den Broecke

Er zijn twee Aldi's: Nord en Sud. Die van Nord hebben een blauw-wit logo en vind je in het noorden van Duitsland. Ook de 449 winkels in België en die in de landen rond ons horen bij Nord. Het logo van Sud is blauw-oranje en zie je in het zuiden van Duitsland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, in Australië en de Verenigde Staten. Het is bij Aldi-Nord dat het rommelt.

Ooit was Aldi één bedrijf, maar in 1960 splitste het, na een meningsverschil tussen Theo en Karl Albrecht, de broers die de firma in 1946 hadden opgericht. Theo wilde ook sigaretten verkopen, Karl was daar tegen en hun wegen scheidden.

Jarenlang wist de buitenwereld zo goed als niks over de familie Albrecht. Foto's bestonden er amper, interviews gaven ze nooit, zelfs overlijdens werden voor de buitenwereld verzwegen. Toen Berthold Albrecht, zoon van stichter Theo en op dat moment samen met zijn broer de grote baas van Aldi-Nord, in 2012 op zijn 58ste stierf, duurde het een maand eer dat bekend werd gemaakt.

En toen ging de bal aan het rollen. De weduwe van Berthold, Babette (62), besloot zich niet meer te voegen naar de familieregels, zoals die vooral door de streng katholieke moeder Cilly (89) werden opgelegd. Een Albrecht moest discreet zijn: geen gekke dingen doen, nooit pronken met rijkdom, niet praten met de pers. Babette, in haar jonge jaren een flamboyant fuifbeest, had het daar altijd al moeilijk mee gehad en liet zich plots in dure designerkleren fotograferen door boulevardbladen. Ze spande een proces aan tegen een handelaar bij wie zij en haar man ooit voor 120 miljoen euro aan oldtimers en kunst hadden gekocht. De hele wereld wist nu hoe breed de Albrechts het achter de schermen lieten hangen.

25 miljoen euro zwijggeld

Bertholds broer Theo Jr. (67), de andere grote baas van Aldi-Nord, kon daar niet om lachen. Hij leefde al een tijd in onmin met zijn broer en was niet eens aanwezig op zijn begrafenis. Ook moeder Cilly bleef op die afscheidsdienst weg. In een brief schreef Theo aan schoonzus Babette dat haar levensstijl zware schade toebracht aan het imago van het bedrijf. Hij stelde haar en de vijf kinderen van zijn broer ook voor om zich terug te trekken uit het bedrijf, in ruil voor een jaarlijkse vergoeding van 25 miljoen euro.

In het enige interview dat een Aldi-topman ooit heeft gegeven, zei Theo vorig jaar dat hij dat voorstel had gedaan omdat hij vreest voor de toekomst van Aldi-Nord als Babette en haar kinderen iets in de pap mogen blijven brokken. Hun macht was nochtans al uitgehold. Toen Berthold in 2010 te horen kreeg dat hij niet lang meer te leven had, besloot hij samen met broer Theo om de structuur van Aldi-Nord om te gooien. "Omdat Berthold zelf twijfelde aan de zakelijke capaciteiten van zijn kinderen", zegt Theo, werd de zeggenschap van de families in het bedrijf teruggeschroefd. Babette vecht die wijziging in de statuten nu aan.

Niet toerekeningsvatbaar

Volgens de weduwe was haar man niet toerekeningsvatbaar toen hij de documenten in kwestie ondertekende, omdat hij zwaar verslaafd was aan alcohol en slaappillen. Een verslaving die tot de levercirrose leidde die uiteindelijk zijn dood zou betekenen.

De vijf kinderen van Berthold bevestigen het verhaal van hun moeder. Volgens hen was oom Theo er al die tijd alleen maar op uit om hen en hun moeder uit het bedrijf te werken. Een rechtbank moet zich nu uitspreken of Babette en haar kinderen gelijk hebben en of de wijzigingen in de statuten van Aldi-Nord al dan niet blijven staan.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234