Donderdag 19/09/2019

Aanslagen Brussel

"Breng slachtoffers en hulpverleners opnieuw samen"

Beeld © BELGA

Er moet een online contactsite komen, waarop hulpverleners en slachtoffers van de aanslagen elkaar kunnen terugvinden. Dat zegt traumapsycholoog Erik De Soir. 'Dat is essentieel voor hun herstel.' De federale overheid is niet gewonnen voor het idee: 'Schending van de privacy.'

In de kazernes van Brussel en Asse verzamelden zaterdag een paar honderd brandweermannen die er dinsdag bij waren in Zaventem en in Maalbeek. Ook Erik De Soir was erbij. Zijn rol in dit verhaal startte dinsdag al, meteen na de aanslagen: De Soir coördineerde vanuit het Fire Stress Team (FiST) de acute opvang van alle brandweerlui die terugkwamen van het terrein. Zaterdag, vier dagen later, volgde de gezamenlijke detailbespreking.

"Ik heb op de debriefing van zaterdag mannen gezien die boven zichzelf zijn uitgestegen", zegt De Soir. "Ik zag brandweerlui die ontzettend veel gegeven hebben, in omstandigheden waarin er vaak niet veel rechtstreekse leiding meer was. En die vandaag een zekere mate van frustratie voelen, omdat er in de eerste momenten onvoldoende materiaal was om iedereen te helpen.

"Uit hun verhalen blijkt dat zich hebben gedragen als helden. Maar zelf vinden ze dat niet en voelen ze vooral de impact van niet alles gedaan te kunnen hebben voor iedereen. Ze hebben verscheurende keuzes moeten maken, over wie ze wél en niet konden helpen. En dat in een situatie waarin ze zélf vaak achteruit moesten omdat er opnieuw ontploffingen konden komen."

Het nut van zaterdag? De puzzel leggen. Élke brandweerman heeft daar een essentieel stuk van. Maar niemand heeft het overzicht. En dus wordt de komende tijd beetje bij beetje, stukje voor stukje, het verhaal weer gereconstrueerd. Net zolang tot de film weer compleet is. Want volgens De Soir is dat heel erg belangrijk om de interventie te kunnen afronden.

"Veel brandweerlui vragen zich af hoe het is met de slachtoffers die ze geholpen hebben. Alleen, ze zijn zó overspoeld geweest door het grote aantal slachtoffers, dat ze zich niet eens iedereen meer kunnen herinneren.

"Ik heb brandweermannen horen vertellen dat ze met opzet niet naar de gezichten van slachtoffers hebben gekeken. Om zich bovenal te kunnen concentreren op hun levensreddende en medische handelingen. Die mensen zijn geconfronteerd geweest met zware brandwonden, soms bij kinderen. Ze hebben afgerukte ledematen en zware verwondingen gezien en hebben in veel gevallen geprobeerd daar niet te hard naar te kijken."

Voor de brandweerlieden die er dinsdag bij waren is het essentieel: dat ze 'hun' slachtoffers terugzien. "Voor zowel het herstel van slachtoffers als hulpverleners is dat belangrijk", zegt De Soir. Slachtoffers willen 'bedankt' kunnen zeggen. En hulpverleners willen weten wat er van de slachtoffers geworden is. Iedereen zit met vragen. En het is pas door contact te hebben dat de antwoorden komen."

Concreet denkt De Soir aan een portaalwebsite: een soort van contactsite, waarop slachtoffers en hulpverleners elkaar terug kunnen vinden.

Beeld RV

Volksgezondheid: geen officieel kanaal

Maar dat ziet het ministerie van Volksgezondheid, dat zo'n site idealiter zou faciliteren, niet zitten. "Patiënten hebben recht op privacy", zegt het kabinet van Maggie De Block (Open Vld). "We weten dat sommige hulpverleners er nood aan hebben om te weten hoe het is met slachtoffers. Maar Volksgezondheid mag daar geen officieel kanaal voor zijn. Wat we wél kunnen: zorgen dat iedereen maximaal gedebrieft wordt. Er staat voor elke hulpverlener psychologische ondersteuning klaar."

De brandweerkorpsen die dinsdag mee uitrukten zullen de komende vier tot zes weken nog intensief opgevolgd worden. Andere hulpverleners, zoals politiemensen en mug-personeelsleden krijgen die ondersteuning ook, maar dan telkens op de eigen werkvloer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234