Donderdag 27/01/2022

Breng je pyjama mee, maar verwacht nog geen stemming

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

Na het schouwspel vorige week donderdag, loopt vandaag in de Senaat al een nieuwe episode van het non-debat over het migrantenstemrecht. Het scenario is bekend, de afloop ook. Enige resterende vraag: wanneer wordt het stemrecht goedgekeurd? Als het aan de tegenstanders ligt, kan dat nog een tijdje duren. Vandaag dienen Vlaams Blok, VLD en CD&V een dertigtal amendementen in. Goed voor een nieuwe nachtelijke zitting en meer dan waarschijnlijk opnieuw uitstel van executie.

Na de algemene bespreking vorige week starten de commissieleden vandaag met de artikelsgewijze bespreking van het wetsvoorstel. Ook nu weer zullen de tegenstanders hun argumenten omkleden met ellenlange uitweidingen, verslagen van hoorzittingen uit een vorige regeerperiode en studies uit binnen- en buitenland. Omdat de voorstanders het migrantenstemrecht zo snel mogelijk van de baan willen, nemen ze niet meer deel aan het debat. Dat zet kwaad bloed bij VLD, CD&V en Vlaams Blok. "De voorstanders willen het debat niet aangaan", stelt Jeanine Leduc (VLD). "Toch wel", antwoordt haar SP.A-collega Fatma Pehlivan. "Maar de tegenstanders hebben het nog nauwelijks over de inhoud gehad. Als we moeten ingaan op hun uiteenzettingen, verlagen we ons tot het huidige, bedenkelijke niveau van VLD en Vlaams Blok."

Het vertrouwen tussen de meerderheidspartijen is door de kwestie naar een dieptepunt gezakt. MR-fractieleidster Christine Defraigne denkt echter dat de brokken nog te lijmen vallen. "De onenigheid is momenteel heel groot, maar zodra we weer over andere thema's zullen debatteren, zal het overleg met onze zusterpartij zich wel normaliseren." De Franstalige liberale maakt zich ook geen zorgen over de grondwettelijkheid van de eigen amendementen. Zoals bekend hebben PS, SP.A en Ecolo zich neergelegd bij de eisen van de MR. "Ik verwacht dus geen problemen." Defraigne weet wel dat haar eis om de allochtonen een principeverklaring te laten tekenen een negatief advies kan krijgen van de Raad van State, "maar daar heeft voorlopig nog niemand om gevraagd", zegt ze. "Bovendien denk ik niet dat het bewuste amendement in strijd is met de grondwet." VLD'ster Leduc is in elk geval van plan om het voorstel tijdens de behandeling in plenaire vergadering naar de Raad van State te sturen. Ze heeft daarvoor voldoende aan de steun van CD&V en Vlaams Blok.

De racistische partij en de VLD hebben gisteren al meegedeeld dat ze vandaag respectievelijk tien en twaalf amendementen zullen indienen. Die zijn uiteraard stuk voor stuk voorzien van een lange verdediging. Ook CD&V zal zich niet onbetuigd laten, al benadrukt fractieleidster Sabine de Bethune dat ze zich verzet tegen "spelletjes zoals er donderdag opgevoerd werden". Nochtans amuseert ook haar partijgenoot Hugo Vandenberghe zich kostelijk met ellenlange speeches over randfenomenen tijdens de plenaire zitting . "Als er binnen de meerderheid zo'n diepe tegenstellingen zijn, dan kun je als oppositiepartij niet achterwege blijven", verwerpt Marc Van Peel zijn eerdere belofte dat CD&V niet mee zou filibusteren. "Bovendien zijn die vertragingsmanoeuvres een normale vorm van politiek. Het is logisch dat de tegenstanders van een bepaald wetsvoorstel de deadline van de voorstanders proberen te overschrijden. Voor de minderheid is dat het enige verdedigingsmiddel als de voorstanders niet willen ingaan op de argumenten."

Vandaag nieuwe episode in non-debat over migrantenstemrecht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234