Woensdag 01/02/2023

Breivik-ideologen hielden congres in Vlaams Parlement

Bijna alle Amerikaanse en Scandinavische ideologen die Anders Breivik inspireerden tot zijn moordpartij ontmoetten elkaar in 2007 in het Vlaams Parlement op uitnodiging van Filip Dewinter. Met Bart Debie had de Staatsveiligheid een mol.

De allereerste counter-jihadconferentie wordt door gezaghebbende bronnen als Foreign Policy gezien als de start van een nieuwe, expliciete anti-islamideologie. Met boeken als Defeating Eurabia van de Noor Fjordman of Eurabia van de Brits-Egyptische Bat Ye'or. Samen met figuren als Robert Spencer, Baron Bodissey, Pamela Geller, Lars Hedegaard en Vlaming Paul Beliën worden zij alle uitvoerig geciteerd en bejubeld in het 'manifest' dat Breivik na zijn bloedbad op het eiland Utoya vrijgaf.

Al deze mensen waren op 18 en 19 oktober 2007 persoonlijk aanwezig op het stichtingscongres van de counter-jihad, waarvan nu blijkt dat die plaatsvond in Brussel, meer bepaald in vergaderruimten en de plenaire zaal van het Vlaams Parlement. Die werden gehuurd door Filip Dewinter. Hij deed voorzitter Marleen Vanderpoorten geloven dat het ging om een bezoek van 'buitenlandse zakenlui'. De haatpredikers kregen in de avond van donderdag 18 oktober een diner aangeboden in De Daktuin, het restaurant van het parlement.

Oorlog met de islam

De kosten werden gedragen door een mysterieuze Canadese zakenman die zich Bjorn Larsen noemde. Bart Debie, die als mol bij Vlaams Belang gegevens over Larsen doorspeelde aan de Staatsveiligheid, is ervan overtuigd dat dit een valse naam is.

"De man werd gestuurd door een of andere obscure Amerikaanse groep die Europa warm moest maken voor oorlog met de islam", aldus Debie. "Hij heeft alle vliegtickets en hotelkamers betaald. Hij heeft ook de tweede Fitna-film van Geert Wilders mee gefinancierd. Ik kom hiermee naar buiten omdat ik als ex-politieman wil dat men eindelijk begrijpt waarom ik een mol ben geweest. De moordpartijen in Oslo lijken mij aan te tonen dat dit een gevaarlijk gezelschap was. Een van de sprekers riep op om moslims 'in kampen op te sluiten'."

Na de eerste counter-jihadconferentie zouden er nog drie volgen, onder meer in Wenen en Tel Aviv. Na de moordpartij in Oslo hield de traditie op. Bjorn Larsen verdween van de aardbol.

Het bedrijf waar hij CEO van zei te zijn is gehuisvest in een hotelkamer in het Canadese Toronto. Er bestaat voor zover bekend maar één foto van de cameraschuwe Larsen, gemaakt door Debie op verzoek van de Staatsveiligheid.

Filip Dewinter betwist dat hij het parlement beloog of misbruikte: "Er was niets geheims aan de conferentie. Het is niet onze schuld dat een gek als Breivik is opgestaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234