Dinsdag 30/05/2023

Bregovic bijt spits af in Brugge

Van een beiaardmuziekdictee en de gebroeders Van Eyck tot Luc Tuymans en Kraftwerkpionier Karl Bartos: het groots opgezette stadsfestival Brugge Centraal eet van vele walletjes. Gedurende het najaar van 2010 wordt de West-Vlaamse hoofdstad in een bad van kunst en cultuur gedompeld. Telkens is er de link naar Centraal-Europa. Het muzikale startschot wordt daarom op 18 september gegeven door Goran Bregovic.

Grootscheeps stadsfestival brengt dit najaar Centraal-Europa naar West-Vlaanderen

BRUGGE

‘Dit festival wil Brugge ook in de winter een toeristische impuls geven’, vertelt Filip Strobbe, directeur van Brugge Plus. Met een totaalbudget van 6 miljoen euro ligt de lat hoog: 500.000 bezoekers is de ambitie, 150.000 bezoekers worden verwacht voor de expo ‘Van Eyck tot Dürer’ in het Groeningemuseum.

“Brugge als levendige en actuele cultuurstad voorgoed op de kaart zetten”, dat is de gevleugelde ambitie van Brugge Centraal, het stadsfestival dat tot in de buitenwijken toe artistieke beroering wil veroorzaken en zowel klassiek als hedendaags getint is. Het festival is de verre opvolger van Brugge 2002 (toen Brugge één jaar lang de scepter van Culturele Hoofdstad van Europa mocht zwaaien) en van Corpus 2005. “Het stadsbestuur heeft vervolgens beslist om elke vijf jaar een ambitieus stadsfestival te organiseren”, zegt directeur Filip Strobbe. “De geschikte periode leek ons de wintermaanden, wanneer er toch een dalperiode is in het toeristisch seizoen. Het leek ons zinloos om dit festival in de zomer te organiseren, wanneer Brugge in feite al verzadigd is.” De lange voorbereidingsperiode was ook nodig om het budget rond te krijgen. Het stadsbestuur maakt 3 miljoen euro vrij en via inbreng van de Vlaamse Gemeenschap, eigen inkomsten en sponsoring is een totaalbudget van 6 miljoen euro bijeengegaard. “Tijdens de voorbereidingen, in volle economische crisis, hebben een aantal banken afgehaakt. Maar gelukkig zijn er wel hoofdsponsors uit de energiesector zoals Fluxys, Electrabel en Eandis over de brug gekomen.”

Als leidend thema van het festival is voor “het sublieme vakmanschap” van Centraal-Europa gekozen. Daarom mag de Bosnisch-Servische muzikant Goran Bregovic de spits afbijten tijdens het openingsweekend op 18 september. Bregovic serveert in het Concertgebouw samen met zijn Wedding & Funeral Orchestra de productie Margot, Diary of a Queen, geïnspireerd op het leven van Reine Margot, die eind 16de eeuw koningin van Navarra en Frankrijk was. De Vlaamse actrice Laura Verlinden speelt de hoofdrol.

Vervolgens vertakt het programma van Brugge Centraal zich zo’n drie maanden lang over de hele stad, in een variëteit die je af en toe doet duizelen en waarin zowel jazz, literatuur (met als curator Peter Verhelst), graffiti, fotografie als “sociaal-artistieke piraterij” (in het programmaluik ENTER) de trom mogen roeren.

Maar de twee paradepaardjes en beoogde publiekstrekkers worden ongetwijfeld de tentoonstelling Van Eyck tot Dürer in het Groeningemuseum en de door Luc Tuymans samengestelde expo over Centraal-Europese actuele kunst. Van Eyck tot Dürer, dat loopt tot 30 januari 2011, gaat na hoe beroemd Vlaamse Primitieven als de gebroeders van Eyck in Centraal- en Oost-Europa waren tussen 1420 en circa 1530, maar ook hoe Albrecht Dürer met de invloed van de kunst uit de Nederlanden omging. “Een Brugs stadsfestival zonder Van Eyck zou ondenkbaar zijn geweest”, luidt het in de programmafolder. “Dat is als een café zonder bier.” Filip Strobbe rekent op 150.000 bezoekers voor deze toptentoonstelling, met werk van Dirk Bouts, Hans Memling, Hugo van der Goes en Rogier van der Weyden. Actuele kunst krijgt dan weer ruim baan onder supervisie van Luc Tuymans. Die selecteerde werk van Centraal-Europese kunstenaars die in de weer zijn met thema’s als geschiedenis, identiteit, oorlog en trauma’s. Verschillende locaties worden hiervoor aangewend. Hier mikt Strobbe op 70 à 100.000 bezoekers.

Ook het middeleeuwse hart van de stad wordt op een ongewone manier bij het festival betrokken. Eind september verandert de Grote Markt van Brugge in een “grazig dijkenlandschap met laurieren”, in een concept van bloemenkunstenaar Daniël Ost. Een wereldprimeur heeft Brugge naar eigen zeggen met het Groot Muziekdictee in openlucht op 9 oktober, dat past in de viering van 500 jaar beiaard, ook op de Grote Markt . “Het idee voor het Groot Muziekdictee via de beiaard komt van onze stadsbeiaardier Frank Deleu”, aldus woordvoerster Manon Billiet. “Voor de uitvoering zochten we het in Oost-Europa, bij de Litouwse muziekwetenschapper en componist Giedrius Kuprevicius, die wereldwijd bekend is om zijn beiaardconcerten in samenspel met elektronische muziek.”

Van elektronische muziek gesproken: in het programmaluik Bahnhof Berlin in muziekcentrum Cactus is zowaar het voormalige lid van Kraftwerk Karl Bartos de spilfiguur, waar hij op 8 oktober zijn dj/vj-project Live Cinema komt voorstellen. Strobbe: “Het mooie is dat alle culturele huizen van Brugge aan dit project meewerken en dat zelfs de jongerencultuur en -kunst ten volle de ruimte krijgt. In die zin verwachten we ook veel van het buurtproject Uitwijken. Dit is een festival dat de Bruggeling zélf ook blijvend moet begeesteren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234