Vrijdag 05/03/2021

Breed front voor terugkeer naar achttien clubs in eerste klasse

Vanmiddag om 13.30 uur wordt beslist over het lot van de Belgische competitie. Blijven de play-offs bestaan of keren we terug naar een klassiek format met 18 ploegen? De spanning zal te snijden zijn in het bondsgebouw, want de kleinere clubs uit eerste klasse krijgen de officiële steun van tweede klasse om de competitiehervorming terug te draaien. Het mag duidelijk zijn dat onze topclubs voor een groot probleem staan.

De beslissing over de competitiehervorming valt pas deze namiddag, maar gisteren werd al druk vergaderd in het bondsgebouw. Om 13.30 uur verzamelden vertegenwoordigers van de elf kleinere clubs uit eerste klasse, de zogenaamde ‘K11’, voor een laatste overleg. Dat zij pleiten voor een afschaffing van de play-offs en een terugkeer naar 18 ploegen in eerste klasse, is bekend, maar 24 uur voor de cruciale stemming blijkt hun invloed groter dan gedacht.

Een groep van tien tweedeklassers sluit zich aan bij de ‘K11’. Yves Lejaeghere, voorzitter van KV Oostende, Christian Mellaerts, bestuurder van Dender, en Alain Lommers, algemeen directeur van Bergen, kwamen gisteren een gehandtekend document overhandigen waarin hun clubs samen met Antwerp, Brussels, Waasland-Beveren, OH Leuven, Lommel United, Roeselare en Tubeke verklaren dat zij de eis voor een terugkeer naar achttien ploegen steunen.

“We stellen wel drie voorwaarden”, zegt Lejaeghere. “Wij willen dat de rechtstreekse daler uit eerste klasse dit seizoen behouden blijft. We vragen ook dat een eersteklasser deelneemt aan de eindronde met tweedeklassers, zoals voorzien was. En we willen dat we de eindronde mogen organiseren op de manier die ons het beste lijkt.” Eisen waarin de eersteklassers zich kunnen vinden, zodat een breed front ontstaat tegen de ‘G4’, de groepering van Anderlecht, Club Brugge, RC Genk en AA Gent, die willen doorgaan met de huidige competitieformule - Standard neemt in dit dossier geen standpunt in en volgt zijn eigen verborgen agenda.

In essentie heeft het document dat Oostende en co. opstelden niet meer dan een symbolische waarde, de tweedeklassers hebben tenslotte geen stemrecht in deze kwestie. Maar het bewijst wel dat er in de voetbalwereld een groot draagvlak bestaat voor een terugkeer naar het oude systeem met achttien ploegen. Waarom de tweedeklassers gewonnen zijn voor een uitbreiding van eerste klasse laat zich raden: zo krijgen zij meer kans om hun plaats bij de elite te heroveren.

Hoe ook, onze topclubs komen in erg nauwe schoentjes. Als het tot een stemming komt, verliezen zij sowieso: de ‘K11’ hebben een tweederdemeerderheid en kunnen op elk moment een beslissing forceren. En toch belooft het straks heet te worden aan de Houba de Strooperlaan. De grote clubs gruwelen bij de gedachte om de play-offs op te geven en houden hun eigen wapens achter de hand: als zij hun tv-rechten individueel verkopen aan Belgacom TV of een andere geïnteresseerde partner, dreigen de kleine clubs een pak geld mis te lopen. De gezamenlijke tv-pot verliest dan zijn commerciële waarde, wat veel kleine clubs zich financieel niet kunnen veroorloven.

In het verleden hebben de kleine clubs altijd geplooid voor dat argument, maar deze keer lijken ze het been stijf te gaan houden. Blazen Anderlecht en co. het solidariteitspact op, dan dreigen zij met een boycot van de competitie. “Dan zullen de grote vier onder elkaar moeten spelen”, klinkt het bij de diehards. Anderlecht zou dan weer overwegen om uit de Pro League te stappen als het zijn play-offs niet krijgt, waardoor de chaos compleet zou worden.

Grote onenigheid dus, maar niemand weet hoe hard het spel straks gespeeld wordt. Onderhandelen lijkt de boodschap, want een alternatief is er niet. Op dit moment lijken twee uitwegen uit de impasse mogelijk. De kleine clubs laten de deur open voor een beperkt versie van de play-offs: na de reguliere competitie zou enkel de top vier een nacompetitie spelen om de titel. De topclubs van hun kant lijken bereid om een deel van hun tv-geld en inkomsten uit de play-offs te delen met de andere clubs op voorwaarde dat die willen doorgaan met de huidige competitieformule. Overtuigen ze daarmee niet de volledige ‘K11’, dan kunnen ze de kleintjes misschien wel uit elkaar drijven met hun voorstel en hun front breken. (BA/MJR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234