Maandag 30/01/2023

NieuwsTestevenement

Breda schrapt testevenement met 10.000 bezoekers na petitie met 368.000 handtekeningen

Burgemeester Paul Depla tijdens de persconferentie. De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zou plaatsvinden in de stad.  Beeld ANP
Burgemeester Paul Depla tijdens de persconferentie. De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zou plaatsvinden in de stad.Beeld ANP

De Nederlandse gemeente Breda geeft geen vergunning voor ‘538 Oranjedag’, het testevenement met optredens waarop 10.000 mensen komende zaterdag aanwezig zouden zijn.

LB

Nadat een arts van een ziekenhuis, anderhalve kilometer verderop, een petitie tegen het evenement lanceerde, werd die door 368.000 mensen ondertekend. Ook politiebonden en horeca-uitbaters waren gekant tegen het grootste testevenement in Nederland. Wat betekent dit voor het Belgische eventbeleid dat vrijdag op de tafel van het Overlegcomité komt?

Een miljoen mensen wilden een kaartje voor het ‘538 Oranjedag’-testevenement van aanstaande zaterdag in het centrum van Breda, waar ‘slechts’ 10.000 bezoekers waren toegelaten. In april en mei plant de Nederlandse evenementensector tientallen testevenementen waarop honderden tot soms duizenden mensen aanwezig zijn. De organisatie ervan gaat gepaard met een investering van 925 miljoen euro. Bedoeling is uit te zoeken welke formules haalbaar zijn bij de exit uit de coronacrisis.

Het grootste evenement zou het door radiostation 538 georganiseerde Oranjedag-festival worden, met 10.000 bezoekers voor onder meer dj’s Afrojack en Armin van Buren, Kraantje Pappie en Gerard Joling. Bezoekers moesten 40 uur op voorhand een negatieve sneltest afleggen. Het protest was echter groot en de gemeente Breda besloot gisteren geen vergunning te geven voor het testevenement. Wegens het vrijwaren van de openbare orde, zo stelde burgemeester Paul Depla, die samen met de politie acties vreesde van tegenstanders van de coronamaatregelen én tegenstanders van het testevent. Radiozender 538 belooft met een alternatief feest te komen. Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door. De organisatie besloot na de ophef rond het afgeblazen event in Breda het op 1 mei geplande feest te annuleren.

Volgens Fieldlab, dat de Nederlandse testevents organiseert, kunnen die events coronaveilig verlopen. Eerdere, kleinschaligere evenementen toonden aan dat het aantal besmettingen meevalt. Wanneer mensen op één plek blijven zitten, kan het, besluit Fieldlab. Dat wordt gerund door de Nederlandse evenementensector, maar werkt nauw samen met wetenschappers en de overheid. Toch hebben wetenschappers die de Nederlandse overheid adviseren vragen bij hoe en wanneer de sneltesten worden uitgevoerd en vinden ze de toegenomen reisbewegingen zorgwekkend. Bovendien is een test na zo’n testevenement niet verplicht, zodat het moeilijk is conclusies te trekken. Wat Fieldlab ook toegeeft.

‘Slag in het gezicht’

Zo’n massa-event houden, terwijl er 796 Nederlandse coronapatiënten op intensieve liggen, het hoogste aantal sinds april vorig jaar, en de besmettingen blijven stijgen: het lag moeilijk. Dat bleek toen een arts van het nabijgelegen Amphia-ziekenhuis het evenement “een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners” noemde. Hij zette het voorbije weekend een petitie op tegen ‘538 Oranjedag’, die vlak voor het bericht van de annulering kwam door ruim 368.000 mensen was ondertekend.

De politievakbonden van hun kant zagen in het testevenement een groot risico voor de openbare orde, de horeca was verontwaardigd, omdat die gesloten moest blijven. Volgens Nederlandse virologen en de adviesraad straalt het groot aantal testevents een volgens hen onterecht optimisme uit.

Op tafel tijdens Overlegcomité

En in ons land? Hier moeten testevenementen nog uit de startblokken schieten, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volgt de resultaten van de Nederlandse testevents op. Daar er in Nederland al heel wat “nuttige” testevents zijn geweest, zou een event meer of minder voor ons geen probleem vormen, stelt zijn woordvoerder. Het eerste testevenement in ons land zou eind april doorgaan met duizend studenten in de Hasseltse Grenslandhallen maar is wegens de stijgende coronacijfers al uitgesteld tot begin mei, al is er nog geen definitieve datum. Het Overlegcomité van aanstaande vrijdag zal voornamelijk over de evenementen handelen. Het is aan de deelstaten om een kader voor testevenementen te scheppen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234