Woensdag 16/10/2019

Brazilië zet licht op groen voor omstreden dam in Amazonegebied

BRASÍLIA l De Braziliaanse regering heeft de aanleg goedgekeurd van een controversiële stuwdam op de Madeirarivier, een belangrijke tak van de Amazone.

Het Braziliaans Instituut voor Leefmilieu en Hernieuwbare Natuurlijke Bronnen (Ibama) heeft een vergunning toegekend aan het consortium dat de bouw van de hydro-elektrische centrale van Santo Antônio voor zijn rekening zal nemen, een samenwerking tussen de bedrijven Odebrecht en Furnas. De toekenning is evenwel niet volgens de regels verlopen, en de aanleg zelf, een centrale met een capaciteit van 3.150 megawatt, dreigt onherstelbare milieuschade aan te richten in het Amazonebekken, aldus de milieugroepen Friends of the Earth (FOE) en International Rivers.

Volgens Amigos da Terra, de Braziliaanse afdeling van FOE, heeft het Ibama de milieuwetgeving met voeten getreden en ook de bevindingen van zijn eigen experts naast zich neergelegd. "Eens te meer is gezwicht voor politieke druk", zegt de vereniging in een communiqué. "De betrokken ministers maakten de datum bekend waarop de vergunning zou worden verleend nog voor de expertises waren afgelopen."

Volgens de directeur van Rivers International, Glenn Switkes, dreigt de bouw van de stuwdam te worden aangevat nog voor er een oplossing gevonden is voor de overplaatsing van vissen die door de betonnen muur zullen worden tegengehouden. Een belangrijke voedselbron voor de inheemse gemeenschappen op de oevers van de Madeirarivier wordt daardoor bedreigd. "Zelfs de meest elementaire studies zijn niet verricht", aldus Switkes. Gevreesd wordt dat de bouw tot de ontbossing van 80.000 hectare regenwoud zal leiden en zo'n 100.000 mensen naar de werf zal lokken.

Een bijkomend probleem is dat in de buurt van Santo Antônio een tweede waterkrachtcentrale aangelegd wordt, deze keer door Suez. Volgens FOE-directeur Roberto Smeraldi, die de bouwlobby met de vinger nawijst, zijn beide projecten samen onleefbaar en dreigen zij elkaar de das om te doen. Bovendien kan de juridische slag als gevolg van de "ondermaatse" vergunning die door het Ibama is afgeleverd, een slag die Amigos da Terra wil slaan om de dammen te stoppen, de geproduceerde energie duurder te maken dan voorzien.

De constructie van de dammen, de ene in Santo Antônio en de tweede in Cachoeira do Inferno, maakt deel uit van het Initiatief voor de Integratie van Regionale Infrastructuren in Zuid-Amerika (IIRSA), een internationaal programma dat het hart van het subcontinent economisch moet ontsluiten en de uitvoer van grondstoffen en landbouwproducten vergemakkelijken. In het kader van het felomstreden IIRSA lopen er 335 projecten met een totale waarde van 37,4 miljard dollar. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234