Dinsdag 01/12/2020

Brazilië wil oud-dictator Paraguay berechten

De mensenrechtencommissie van het Braziliaanse parlement wil een proces aanspannen tegen de in Braziliaanse ballingschap verblijvende ex-president van Paraguay, Alfredo Stroessner. Stroessner zou terecht moeten staan voor misdaden tegen de mensheid, meer bepaald foltering, aan het einde van zijn vijfendertig jaar lange terreurbewind (1954-'89). Dat heeft de voorzitter van de commissie, parlementslid Marcos Rolim van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT), meegedeeld.

Brussel

Eigen berichtgeving

Het Latijns-Amerikaanse domino-effect is onmiskenbaar. Als precedent diende de zaak-Pinochet, over wiens parlementaire onschendbaarheid een hof van beroep in de Chileense hoofdstad Santiago volgende week een beslissing neemt. Vervolgens belandden ook de onderzoeken tegen de leden van de Argentijnse militaire junta in een stroomversnelling en werd in Spanje klacht ingediend tegen de voormalige dictator van Guatemala, Efraín Ríos Montt.

Nu is dus Alfredo Stroessner aan de beurt: de 88-jarige, uit een Beierse vader en Paraguayaanse moeder geboren ex-dictator van Paraguay. Eind deze maand al trekken vertegenwoordigers van de parlementaire mensenrechtencommissie naar de Paraguayaanse hoofdstad Asunción, waar ze de aan de openbaarheid prijsgegeven Arquivos del Terror (Archieven van de Terreur) zullen raadplegen en naar getuigen op zoek zullen gaan.

Wel zou Stroessner alleen kunnen worden berecht voor misdaden die na 1988 zijn begaan. Pas in dat jaar ondertekende Brasilia een internationale conventie die stelt dat buitenlanders die in een derde land verblijven daar kunnen worden berecht voor misdaden die ze in eigen land hebben begaan. Voorts meent de onderzoekscommissie dat Stroessner in Brazilië kan worden berecht op grond van de in 1992 door Brasilia ondertekende Amerikaanse Conventie voor de Mensenrechten. Hoewel die stelt dat verdachten niet van foltering kunnen worden beschuldigd zolang de lijken van hun slachtoffers niet zijn gevonden, zegt commissievoorzitter Rolin dat "de verdwijning van een politieke opposant diens voorafgaande foltering veronderstelt. Daarom kan Stroessner wel degelijk voor zijn misdaden berecht worden".

Het initiatief van het Braziliaanse parlement kan verwondering wekken: de voorbije jaren verzocht Paraguay, inmiddels zelf een prille parlementaire democratie, diverse malen om Stroessners uitlevering. Maar Brazilië weigerde altijd op het verzoek in te gaan, net omdat de dictator daar politiek asiel gekregen had. "Er is geen contradictie tussen het beschermen van een persoon wiens leven bedreigd is en het aanspannen van een proces tegen diezelfde persoon voor de misdaden die hij begaan heeft", citeert de Braziliaanse pers Rolim.

Het decennialange bewind van Alfredo Stroessner was een van de beruchtste maar minst bekende militaire dictaturen van Latijns-Amerika. Jarenlang was de katholieke basiskerk in Paraguay de enige oppositiekracht, reden waarom Stroessner onder meer de Moon-sekte steunde en aanzetten gaf tot de oprichting van een nationale Paraguayaanse kerk onder leiding van enkele extreem-rechtse grootgrondbezitters. Al die tijd was het land ook een veilige haven voor voormalige nazi's, onder meer Eichmann en Mengele. De jarenlange dwingelandij maakte dat Paraguay niet de geringste democratische traditie heeft, wat helpt verklaren waarom de almachtige Colorado-partij ook na Stroessners afzetting in 1989 de plak bleef zwaaien.

(LD)

Stroessners Paraguay was veilige haven voor nazi's als Eichmann en Mengele

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234