Olympische spelen
Brazilië viert Spelen met wervelende olympische openingsceremonie
Vannacht gingen de Olympische Spelen in Rio officieel van start. Een enorme show waar bijna 50.000 mannen en vrouwen aan meewerkten, slaagde erin om de wereld te boeien - ook al was het budget deze keer tien keer lager dan bij Londen 2012. Het hele spektakel herbekijken? Niet nodig, want wij verzamelden voor u de hoogtepunten van de openingsceremonie.
Michel Temer, sinds medio mei de Braziliaanse president ad interim, heeft in de nacht van gisteren op vandaag omstreeks 4.27 uur (Belgische tijd) in het Maracana-stadion te Rio de Janeiro de 31e olympiade officieel voor open verklaard. Daarbij weerklonk boegeroep. Ongeveer 10.500 atleten, onder wie 110 Belgen, zullen in Rio tot en met 21 augustus strijden om de medailles.
"Dit is het moment van de wonderlijke stad", stelde IOC-voorzitter Thomas Bach, die het vluchtelingenteam op de Spelen verwelkomde als een verrijking. "De eerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika worden door de hele wereld bekeken. Met de Olympische Spelen als katalysator hebben jullie in zeven jaar iets gerealiseerd waarvan vorige generaties alleen maar konden dromen. Jullie hebben Rio de Janeiro getransformeerd in een moderne metropool. Jullie zijn hierin geslaagd in een zeer moeilijke tijd in de Braziliaanse geschiedenis. Wij hebben altijd in jullie geloofd. We leven in een wereld van crisis, wantrouwen en onzekerheid. In deze olympische wereld is er één universele wet. In deze olympische wereld zijn we allen gelijk." Bach reikte vervolgens de eerste olympische laurierkrans uit aan de voormalige Keniaanse atleet Kipchoge Keino.
De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, momenteel geschorst, woonde de openingsceremonie niet bij. Vorige week liet ze weten dat ze niet bij de ceremonie aanwezig zou zijn omdat ze weigert "de tweede viool te spelen".
De hoogtepunten uit de prachtige olympische openingsceremonie vindt u hieronder.
1. Dans, dans, dans
Hoe volg je het spektakel van Peking op? Hoe kan je de muziek van Londen evenaren? Hoe verzorg je de grootste show op aarde met een tiende van het budget dat de Britten gebruikten vier jaar geleden? Door er één groot feest van te maken, bleek het antwoord te zijn.
De drie uren in het Maracana-stadion vormden een spectaculair dansfeest. Zangers, acrobaten en de dansers zelf stalen eerst de show. Rio trok de kaart van dans en muziek. Honderden dansers brachten tientallen verschillende stijlen en even later konden ook de atleten zich vaak niet inhouden wanneer ze het stadion binnenwandelden of binnendansten. Het hoogtepunt is zonder twijfel de entree van het Braziliaanse team. Een feestje barst los in Rio, een feestje dat hopelijk de komende weken niet zal stoppen.
NOW THIS IS HOW YOU FLAG BEAR #OpeningCeremony pic.twitter.com/66a5U3i24K
— innocent drinks (@innocent) 7 augustus 2016
"Stop fighting, let's dance!" .. And without hesitation ..Rio gets to its feet .. This pic.twitter.com/jm7w90mikM
— Carrie Brown (@CarrieBrownTV) 7 augustus 2016
3. Natuur
Naast dans was de natuur het grote thema van de openingsceremonie. Verschillende elementen in het spektakel verwezen naar het eeuwenoude oerwoud, maar het was vooral het ecologische aspect dat gewaagd en geslaagd was. Een ontroerende video waarschuwde voor de gevaren van de klimaatveranderingen en daarna was de natuur blijvend terug te vinden in het spektakel.
Atleten kregen zaadjes om te planten. Landen werden voorgesteld door fietsers en bij elk land liep een kindje met een jong plantje. De olympische ringen werden getoond als een klein oerwoud. Ook de olympische vlam zou dit jaar minder energie opslurpen dan de afgelopen spelen.
Video shows how the #Olympic rings was revealed at #Rio2016 Olympics opening ceremony pic.twitter.com/BIezqxPGje
— People's Daily,China (@PDChina) 7 augustus 2016
3. Een kleine groep Belgen
Slechts negen Belgen tekenden present voor de openingsceremonie: vlaggendraagster Olivia Borlée had broer en zus Yuhan Tan en Lianne Tan, Robin Ramaekers, Nicolas Colsaerts, Chloé Leurquin, Seppe Van Holsbeke, Basten Caerts en François Heersbrandt achter zich.
De wielrenners, kajakker Hannes Obreno en judoka Charline Van Snick moeten vandaag aan de slag en verkozen rust. Nog anderen verbleven niet in Rio en konden er dus niet bij zijn.
4. De outfits
Alle atleten lopen er op hun paasbest bij voor dit belangrijk moment, maar sommige landen interpreteren 'paasbest' op een speciale manier. Hieronder kunt u de beste kostuums, leuke haarstijlen en vreemde keuzes nog eens bewonderen.
Tonga's flagbearer was a bit, uh, distracting. ¿¿ #OpeningCeremony https://t.co/4qvhlzmur8 pic.twitter.com/PyPrMRFi47
— E! News (@enews) 7 augustus 2016
Hair goals. #OpeningCeremony #JAM pic.twitter.com/DhMuF0SFTf
— NBC Olympics (@NBCOlympics) 7 augustus 2016
YOUR CALL ¿¿
— bet365_aus (@bet365_aus) 7 augustus 2016
Whose entrance was more impressive?
RT: Australia
¿¿: New Zealand#OpeningCeremony pic.twitter.com/ZqKtnOJ039
Aruba crushing it with this hat-blazer combo. #OpeningCeremony pic.twitter.com/RMxAAInk0V
— Vulture (@vulture) 7 augustus 2016
5. Het vluchtelingenteam
Zes mannen en vier vrouwen vertegenwoordigen niet meer hun land, maar de olympische vlag. Het gaat om tien vluchtelingen en voor het eerst vormen zij een apart team. Zij krijgen een luid welkom en de emotie spat van het scherm af. De zes lopers, twee zwemmers en twee judoka's kunnen ondanks alle ellende in hun thuisland toch hun droom waarmaken en staan in Rio.
6. SAMBA!
Voor de uitzending was gezegd dat twaalf sambascholen van Rio deel zouden zijn van de show. En dat deden ze met verve. De sambadansers en hun percussionisten palmden het hele stadion in en vulden het met drumgeluiden en gezang: een indrukwekkend en kleurrijk spektakel. Het leek even carnaval in augustus.
7. De olympische vlam
Eindelijk is het zover, na enkele speechen en de eed van de atleten komt de vlam toe. Pelé haakte af wegens ziekte, dus moest een andere loper voorzien worden. De gelukkige is Gustavo Kuerten. De drievoudig kampioen op Roland Garros kan zijn tranen niet bedwingen en draagt geëmotioneerd de vlam doorheen het stadion.
Hij geeft de toorts door aan basketspeelster Hortensia Marcari, zij gaat niet ver en geeft een laatste keer de vlam door. Na een lange reis over alle continenten is de vlam eindelijk in Rio. Langeafstandsloper Vanderlei Cordeiro de Lima neemt over en steekt de olympische vlam aan. De Spelen zijn nu echt begonnen en zo lang ze in Rio zijn, zal de vlam blijven branden.