Zaterdag 24/10/2020

"Brazilië te snel met melding gevonden wrakstukken"

De zoektocht naar de gecrashte Airbus gaat voort.Beeld UNKNOWN

Frankrijk heeft Brazilië verweten, te overhaast geweest te zijn met de mededeling dat wrakstukken werden geborgen van het verdwenen toestel van Air France. "De Franse regering zegt sinds dagen, dat men extreem voorzichtig moet zijn", zei staatssecratris Dominique Bussereau vandaag op RTL. "Onze vliegtuigen en schepen hebben tot nu toe nog niets ontdekt. Het waren onze Braziliaanse vrienden, die zaken gezien hebben waarvan ze geloofden en beweerden dat ze van het vliegtuig afkomstig waren", voegde hij eraan toe. Vandaag is in Rio een katholieke rouwdienst gepland, waaraan ook staatspresident Luiz Inácio Lula da Silva deelneemt.

Geen spoor van slachtoffers
Het Braziliaanse leger had gisteren toegegeven dat de tot nog toe uit zee opgeviste brokstukken niet zoals aanvankelijk was gezegd van het gecrashte toestel afkomstig zijn. Het ging onder meer om een houten palet. Bovendien bleek dat de op het water drijvende kerosinefilm eigenlijk olie was, afkomstig van een schip. De Braziliaanse luchtmacht had aanvankelijk ook in het water drijvende vliegtuigzetels en een zeven meter lang wrakstuk opgemerkt, maar die werden nog niet geborgen.

Van de 228 slachtoffers onbreekt elk spoor. Indien het vliegtuig ontploft is, wordt het zeer moeilijk om lichaamsdelen in het water terug te vinden, zei het hoofd van de pathologie van de Berliner Charité, Michael Tsokos, aan dpa. "Normaal gezien kunnen lijken in het water goed geborgen en geïdentificeerd worden. Maar het is belangrijk dat de lijken zich in een gebied bevinden dat voor de reddingskrachten bereikbaar is".

Geen geheimen
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, benadrukte dat de procureur-generaal de vermisten nog niet officieel dood heeft verklaard. Dat is gezien de omstandigheden pas na drie weken of drie maanden mogelijk. Kouchner, die gisteren aan een rouwplechtigheid in Rio had deelgenomen, beloofde transparantie bij de onderzoeken. "We verbergen niets en we hebben ook geen enkele reden om ook maar iets te verheimelijken", zei hij.

"De zoekactie wordt voortgezet", zei de woordvoeder van de luchtmacht, Ramon Cardoso. Momenteel worden elf Braziliaanse en vijf Franse vliegtuigen ingezet. De Verenigde Staten stuurden eveneens een opsporingstoestel. Bovendien bevinden zich verschillende schepen in de vermoedelijke crashzone. De zoektocht concentreert zich op een areaal van ongeveer 6.000 vierkante kilometer. Voor vandaag hebben de meteorologen slecht weer voorspeld, wat het zoeken nog zal bemoeilijken.

Tegenstrijdige data
De zwarte doos, die 30 dagen signalen uitzendt, werd tot nog toe niet gepeild. De berging ervan kan extreem moeilijk worden, omdat de Atlantische Oceaan in dat gebied tussen de 2000 en 3000 meter diep is en door onderzeese bergen wordt doorkruist.

Voordat de Franse Airbus maandag van de radar verdween, had het tegenstrijdige data over zijn snelheid doorgeseind. Dat blijkt uit een schrijven van Airbus aan de luchtvaartmaatschappijen, waaruit het luchtvaartmagazine Aero op zijn website (www.aero.de) citeert. Het toestel stuurde uit een onweerszone automatische fout- en servicemeldingen naar de centrale van Air France. Ze tonen dat de door verschillende sensoren gemeten luchtsnelheidsdata niet bij elkaar passen. Dat bevestigde Airbus vandaag aan dpa.

In het schrijven herinnert Airbus de luchtvaartmaatschappijen eraan hoe piloten in dergelijke gevallen moeten reageren. Ze moeten de voortstuwing en invalshoek constant houden, tot een zone bereikt wordt, waar weer consistente data kunnen gemeten worden of het zoeken naar een defect mogelijk is. Dergelijke situaties zijn niet ongewoon en er bestaan daarvoor extra handboeken, verklaarde Airbus-woordvoerder Stefan Schaffrath. "We weten niet wat tot de verschillende metingen geleid heeft en wat daarna in de cockpit gebeurd is". (dpa/afp/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234