Vrijdag 02/06/2023

Video

Brazilië exporteerde jarenlang "rot" vlees

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Brazilië, de grootste exporteur van vlees ter wereld, heeft te maken met een gigantisch schandaal in deze sector. Enkele van 's lands grootste vleesbedrijven zouden jarenlang rot runds- en kippenvlees hebben verkocht, in binnen- en buitenland. Twintig personen, die de verkoop van vlees waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden zouden georganiseerd hebben, werden opgepakt. Tientallen ambtenaren die moesten instaan voor de controle maar een oogje dichtknepen, zijn geschorst.

JV en ADN

Zelfs het bedrijf JBS, de grootste rundvleesproducent ter wereld, zou bij het schandaal betrokken zijn, maar ontkent. Volgens het ministerie van Landbouw zijn in het hele land drie productiesites gesloten en 21 bedrijven onder speciale supervisie geplaatst.

Het vlees waarmee gesjoemeld werd, was in feite niet meer geschikt voor consumptie maar werd met behulp van chemische producten weer aantrekkelijk gemaakt en verkocht. Sommige van die producten zouden zelfs kankerverwekkend zijn. Er is ook sprake van met salmonella besmet vlees. Van varkenskoppen werden worsten gedraaid. Hoeveel van de rotte producten uiteindelijk zijn uitgevoerd, is nog niet bekend. De Europese Unie, de Verenigde Staten en China eisen meer info.

Volgens het ministerie van Landbouw geldt er in Brazilië een "streng" controlesysteem voor in totaal 4.837 bedrijven die naar meer dan 160 landen vlees uitvoeren. Jaarlijks gaat het om meer dan 13 miljard euro aan uitvoer.

De Braziliaanse president Michel Temer belegde met enkele ministers een crisisvergadering naar aanleiding van het schandaal. Hij toonde zich erg bezorgd, omdat vlees belangrijk is voor de Braziliaanse economie.

De politie ontdekte de zwendel door telefoontaps. Bij het onderzoek, dat al twee jaar duurt, zijn meer dan 1.100 speurders betrokken.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Strikte procedures voor import"

Wat met de export en import? Er gelden erg strikte procedures voor de import van Braziliaans vlees in Europa, zegt woordvoerder Philippe Houdart van het Federaal Agentschap van de Voedselveiligheid (FAVV). Er heerst nog veel onduidelijkheid en het is dus ook nog veel te vroeg om te weten of dat vlees op de Belgische markt is terechtgekomen, maar het FAVV wijst erop dat het aandeel van Braziliaans vlees sowieso beperkt is in ons land.

Brazilië wordt door de Europese Unie beschouwd als een zogenaamd "derde land", waardoor er speciale procedures van kracht zijn, legt Houdart uit. "Niet zomaar elk stuk vlees kan ingevoerd worden. De export naar Europa wordt beperkt tot bepaalde bedrijven die aan de standaarden voldoen die ook hier van toepassing zijn. Het zijn dus ook andere regels dan die voor vlees op de Braziliaanse markt." De beperking geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld regio's. "Waar er mond- en klauwzeer is gesignaleerd bijvoorbeeld, is geen uitvoer mogelijk."

Het zijn de Braziliaanse autoriteiten die controles uitvoeren op het vlees en certificaten uitreiken. "Maar die diensten worden aan audits onderworpen. Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, kan de export worden stilgelegd", aldus de FAVV-woordvoerder.

Ladingen die in Europa binnenkomen worden gecontroleerd; het FAVV doet dat voor de Belgische toegangswegen. "Het gaat dan in de eerste plaats om administratieve controles, van certificaten bijvoorbeeld", aldus Houdart.

De FAVV-woordvoerder heeft nog geen weet van problemen met Braziliaans vlees, "net omdat het aantal bedrijven beperkt is". De import gebeurt ook niet via Belgische havens. Hij wijst er op dat het aandeel van Braziliaans vlees op de Belgische markt beperkt is. "Als er al problemen zijn, zou het eerder gaan over diepgevroren kippenvlees bestemd voor verwerking."

null Beeld AFP
Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234