Woensdag 20/11/2019

Braziliaanse wonderdokter leert Belgische plastische chirurgen perfecte bilprothese aan

Bilvergrotingen worden al uitgevoerd sinds de jaren tachtig, maar pas nu staat de techniek op punt

Na de borsten, nu de billen

De plastische chirurgie staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Nu de borsten overal vergroot zijn, zijn de konten aan de beurt. Vanuit Latijns-Amerika bereikt ons de nieuwste hype: de bilprothese. Dokter Raul Gonzalez stelde zaterdag zijn nieuwe implantatietechniek voor in de Cosmipolis Clinic in Brugge. Plastische chirurgen van heel Europa kwamen erop af om een live-operatie mee te maken onder leiding van de wereldberoemde billenspecialist. Nu is het nog wachten op patiënten.

Brugge

Eigen berichtgeving

Tina De Gendt

'Ik denk niet dat het hier zo populair zal worden, maar dat zeiden ze van de borstvergroting natuurlijk ook", zegt Raymonda Govaert van Pharma Support, die het congres in Brugge organiseren. In Brazilië is het alvast ingeburgerd, sinds de uitvinding van dokter Gonzalez. Volgens hem ligt het echter ook aan het land: "In Brazilië hebben we geen Miss Brasil-verkiezing, maar een Miss Fesse (of Miss Achterste)-verkiezing".

Toch heeft het tot 2002 geduurd voor de bilchirurgie op punt stond. Hoewel bilvergrotingen al gedaan worden sinds de jaren tachtig, zijn ze nooit echt doorgebroken. Dat komt doordat de techniek allesbehalve op punt stond. Eerdere bilimplantaten durfden wel al eens te zakken, waardoor een patiënt plots vier billen had, bij anderen waren de siliconenzakjes duidelijk zichtbaar op de kont of waren ze asymetrisch. Dat maakte de bilchirurgie uiteraard niet direct populair.

Sinds dokter Gonzalez zijn 'intramusculaire implantatie' heeft ontwikkeld, zijn die problemen de wereld van de chirurgie uit. Het implantaat zit immers veel vaster doordat het in de spier (en dus niet erop of eronder) wordt geplaatst. Die techniek komt hij nu voorstellen en aanleren aan de Europese plastische chirurgen. Na Spanje en Israël stond ook België zaterdag op het programma.

De Cosmipolis Clinic in Brugge geniet internationale faam door de reputatie van dokter Bart Decoopman. Niet vreemd dat de Braziliaanse arts hier dan ook terechtkomt om samen met hem de operatie uit te voeren. Dokter Decoopman is ervan overtuigd dat ook in België een markt bestaat voor het bilimplantaat, zij het misschien op een ander niveau. "In Brazilië opereren ze iemand met een normaal achterste om een opvallend achterste te krijgen. Hier zal dat eerder gaan om mensen met een plat achterwerk die een normaal billenpaar willen krijgen."

Een vrijwilligster vinden om de operatie live op toe te passen, was alvast niet zo moeilijk, ondanks de problemen met de bereikbaarheid van patiënten. In België is het immers verboden reclame te maken voor iets geneeskundigs en dus moesten de contacten mond aan mond gebeuren. "Op een maand hadden we zes kandidaten", vertelt Raymonda, "maar er is ook nog totaal geen publiciteit voor geweest."

Uiteindelijk koos de organisatie voor Anja Fransen, 25 jaar en paaldanseres. "De moeilijkheid met de billen zit hem daarin", vertelt Gonzalez, "dat ze vasthangen aan de rug en de heupen. Veel vrouwen die klagen over een te plat achterste hebben vaak ook overtollig vet in de rug en dat moet dus ook weg alvorens resultaat te kunnen behalen." Bij Anja was alleen een bilprothese nodig en daarom is zij gekozen.

Anja is vereerd die eerste bilprothese in België te hebben. Haar billen bezorgen haar niet echt een complex, maar "als je jezelf kunt verbeteren, waarom zou je dat dan niet doen?" is haar motto. Eigenlijk is ze best tevreden over haar uiterlijk, maar plastische chirurgie is geen taboe in haar vak. Anja is paaldanseres en moet dus wel bezig zijn met haar uiterlijk. "En binnenkort laat ik mijn borsten doen", zegt ze, "want die zijn even plat als mijn gat".

Normaal gezien kost zo'n ingreep zowat 8000 euro, maar voor haar is het gratis omdat ze als proefpersoon dient en getoond wordt voor zoveel mensen. Marleen heeft minder geluk. Zij was reserve voor als Anja niet meer wilde of kon, maar zal wel moeten betalen. Ook met haar billen is niks mis, maar zijzelf ziet er een paar deukjes in. "Ze zeggen wel dat je de tijd niet kunt ontlopen, maar ik blijf het proberen." Marleen is 47, maar loopt erbij als een twintigjarige. Ze is heel fier op haar lichaam, maar doet ook veel moeite om het in die vorm te houden. Naast intensieve fitness heeft ze vorig jaar een borstlifting ondergaan en nu wil ze dus ook zo'n bilprothese: "Maar ik ben blij dat ik niet meer moet laten doen."

Maar waarom zou je je vrijwillig laten opereren als je er al zo goed uitziet? Een vast vooroordeel over de gemiddelde psychiatrische patiënt wordt bij deze de wereld uit geholpen: ze zijn niet lelijk. Maar schoonheid wordt bepaald door degene die kijkt en we zijn strenge rechters voor onszelf. "Ooit kwam een meisje bij mij", vertelt dokter Decoopman, "een fotomodel. Ze wou een neuscorrectie omdat haar ene neusgat een millimeter groter was dan het andere. 'Wie ziet dat nu?', vroeg ik haar. 'Ik, dokter', zei ze, 'Ik'."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234