Zaterdag 24/08/2019

Braziliaanse president: "Ik ben geen lid van misdaadorganisatie"

Beeld reuters

De Braziliaanse president Michel Temer heeft zichzelf vandaag omschreven als een slachtoffer van "valse getuigenissen" nadat de pers gisteren een politierapport had gepubliceerd dat hem ervan beschuldigt binnen zijn rechtse PMDB-partij deel uit te maken van een "misdaadorganisatie".

"Om immuniteit te verkrijgen, zeggen bandieten eender wat", klonk het verontwaardigd. Temer verwees naar het systeem van de zogenaamde "beloonde aanklachten" (bekentenissen in ruil voor strafvermindering), die steeds meer gebruikt worden door anticorruptierechters om tongen te doen rollen. Met dat systeem werden, zonder dat Temer daar bezwaar over maakte, de verkozen presidente Dilma Rousseff en haar voorganger 'Lulu' aan de galg gepraat.

Smeergeld

Temer wordt onder meer geviseerd door Jesley Batista, magnaat van de vleesindustrie, die de huidige president beschuldigt van "leiding geven aan de meest gevaarlijke misdaadorganisatie van het land". Volgens de krant Estado de Sao Paulo wordt Temer er in een federaal politierapport van beschuldigd, omgerekend 8,5 miljoen euro aan smeergeld te hebben ontvangen.

Ook parlementsleden

De nieuwe beschuldigingen zullen de volgende dagen allicht aan het al lijvige dossier tegen Temer van procureur-generaal Rodrigo Janot worden toegevoegd om een nieuwe inbeschuldigingstelling te formuleren wegens obstructie van het gerecht en deelname aan een misdaadorganisatie. Eind juni was de onverkozen Temer -hij volgde na een afzettingsprocedure als vicepresident presidente Rousseff op- reeds formeel beschuldigd van passieve corruptie. Hij wist toen in het parlement zijn vel te redden. Veel van die parlementsleden hebben zelf boter op het hoofd en vrezen eveneens door de mangel gehaald te worden door Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden