Donderdag 20/01/2022

Braziliaanse munt onder druk

De Braziliaanse munt, de real, heeft gisteren 5,5 procent verloren tegenover de Amerikaanse dollar. De koers ging tot 3,30 real voor 1 dollar. Dat is het grootste koersverlies op één dag sinds de munt in 1999 werd ingevoerd. Aanleiding was het feit dat Brazilië nog altijd geen akkoord met het Internationaal Muntfonds heeft kunnen afsluiten. In de loop van het jaar nam de waarde van de dollar ten opzichte van de Braziliaanse munt al met een derde toe.

Fortis Bank maakte maandag een rapport waarin ervan wordt uitgegaan dat die toestand niet van blijvende aard is. Het waarschijnlijkste scenario dat de bank hanteert, is dat de dollar in 2003 gemiddeld 2,60 real zal waard zijn. De problemen van Brazilië hebben voor een deel te maken met de problemen van buurland Argentinië. Maar Fortis Bank blijft ze toch vooral toeschrijven aan de politieke onzekerheid.

In oktober houdt Brazilië presidentsverkiezingen. Het land heeft een presidentieel regime naar Amerikaans model, wat betekent dat de president tevens een soort eerste minister is die het volledige kabinet volgt. Mede door de economische zwakte lijkt José Serra, de kandidaat die door de zittende centrumrechtse president Fernando Henrique Cardoso gesteund wordt, nauwelijks een kans op herverkiezing te maken. De strijd spitst zich toe op de keuze tussen Luiz Lula da Silva van de socialistische arbeiderspartij en Ciro Gomes, die zich als centrumlinks profileert. De kandidaten hebben nooit ondubbelzinnige uitspraken gedaan over hun positie tegenover de staatsschuld, die rond de 57 procent van het bruto binnenlandse product ligt en zelfs rond de 70 procent als de schuld van de lokale besturen wordt meegeteld. Dat maakt het Internationale Muntfonds wat wantrouwig. "Het IMF wil er ook niet van beschuldigd worden partij te kiezen", stelt Dennis Van Landeghem van Fortis Bank. Dat zou het geval kunnen zijn als de regering gunstige onderhandelingen met het IMF als persoonlijk succes wil uitspelen. Maar zonder een akkoord dreigt Brazilië in een vicieuze cirkel terecht te komen. Het land moet een steeds hogere risicopremie betalen en de rentesneeuwbal groeit voortdurend aan. De overheid deed een poging om de economie te stimuleren door de binnenlandse rente op 17 juli van 18,5 op 18 procent te brengen. Fortis Bank denkt dat het alleen maar het inflatierisico vergroot heeft en het land nog kwetsbaarder gemaakt heeft voor de internationale ontwikkelingen. Er circuleren nu geruchten, zegt Fortis Bank, dat Brazilië overweegt om de banken tijdelijk te sluiten. Nadien zouden wisselbeperkingen ingevoerd worden om de real te verdedigen. De vrees is dat dat tot Argentijnse toestanden kan leiden. Voor de korte termijn verwacht Fortis Bank veel schommelingen en een zwakke Braziliaanse munt. Wel zal het IMF waarschijnlijk tussenbeide komen als echte Argentijnse toestanden dreigen. Een slechte afloop voor de verkiezingen van oktober lijkt niet zo waarschijnlijk.

De bank wees er - terecht - op dat ze uitbraken boven de 3 real voor 1 dollar verwachtte. Maar uiteindelijk zou alles toch naar een trading zone tussen 2,8 en 3 real gaan. Bij de gunstigste afloop, een president die vlug de zaken in handen neemt en voor een soepele overgang zorgt, ziet Fortis Bank zelfs een scenario van 1 dollar van 2,50 real. Het waarschijnlijkste scenario is iets minder optimistisch, Maar het is geen rampscenario: Met een gemiddelde koers van 2,60 real voor 1 dollar in 2003 zou het gevaar van een staatsbankroet bedwongen worden. Toch wil de bank daar geen beleggingsadvies aan verbinden en bijvoorbeeld Braziliaanse obligaties aanprijzen. Ze vindt de beloning te klein. (RoM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234