Maandag 06/02/2023

Binnenland

"Brave burgers moeten niet bang zijn voor de nieuwe camerawet"

Binnenlandminister Jan Jambon.  Beeld Photo News
Binnenlandminister Jan Jambon.Beeld Photo News

Met de nieuwe camerawet heeft binnenlandminister Jambon (N-VA) zijn trofee vast. Naast een slim cameraschild, komt er een centraal register dat alle bewakingscamera's, publiek én privé, bijhoudt. Agenten zullen hun interventies mogen filmen én drones mogen inzetten bij rellen. Volgens Jambon moet dat zelfs een basisreflex worden bij de politie.

Isolde Van den Eynde

Vorige week zette het parlement – met een ruime meerderheid – het licht op groen voor de camerawet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De N-VA'er beschouwt die wet als een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen deze legislatuur. De camerawet legt het gebruik van alle mogelijke bewakingscamera's vast – zowel door de politie als door de overheid, bedrijven, winkels en de gewone burgers. Ze bepaalt dus niét het gebruik van een camera in smartphones. Over het cameraschild met 1.000 slimme camera's boven onze snelwegen is al veel te doen geweest. Maar in de wet zitten nog een aantal curiositeiten.

1. Overheid houdt bij waar bewakingscamera's hangen – publiek én privé

Bedrijven en gewone burgers moeten voortaan niet langer aan de privacycommissie melden wanneer ze een beveiligingscamera installeren, wél aan de lokale politie. De reden: die informatie zal door de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken worden bijgehouden in een centraal register. Op die manier heeft de overheid een overzicht waar zowel de publieke als de private bewakingscamera's hangen. "En dat is handig bij het oplossen van misdaden", zegt Jan Jambon. "Bij een ontvoering kan het spoor bijvoorbeeld beter worden gevolgd dankzij die camera's."

2. Politie kan meer mobiele camera's bij interventies gebruiken.

Door de nieuwe camerawet zullen politiemensen tijdens interventies en op patrouille gebruik kunnen maken van mobiele camera's zoals bodycams, drones en camera's aan helikopters. Vroeger kon dat alleen maar in heel specifieke omstandigheden - bij een grote volkstoeloop bijvoorbeeld - of na een resem ingewikkelde goedkeuringen. Voorwaarde voor de bodycams is dat de agenten die camera zichtbaar dragen en waarschuwen wanneer ze het toestel aanzetten. Opmerkelijk: in het geheim filmen mag wél bij onderzoek naar radicalisering en zwaar banditisme als openlijk filmen de operatie of de politiemensen kan schaden. Tegelijk kan de politie bij een operatie ook andere mobiele camera's inzetten zoals camera's op wagens, aan helikopters en drones. Minister Jan Jambon roept de politie dan ook op die mobiele camera's maximaal in te zetten als er op de openbare weg zich rellen en brutaliteiten voordoen. "Denk bijvoorbeeld aan de rellen eind vorig jaar in Brussel. Het moet een basisreflex worden voor politiediensten om in zulke omstandigheden altijd zoveel mogelijk camera's in te zetten."

3. Grote beeldschermen in winkels

Nog opmerkelijk: winkeliers mogen in hun zaak beeldschermen plaatsen waarop live de beelden van de bewakingscamera's worden afgespeeld. "Dat werkt namelijk zeer afschrikkend voor winkeldieven", legt Jambon uit. Wat niét mag is dat winkeliers of burgers beelden van hun bewakingscamera's zomaar op internet gaan plaatsen. Vooral winkeliers pleiten daarvoor om sneller dieven te kunnen identificeren. "Maar dat kan en mag dus niet. Het is aan de politie of het gerecht om daarover te beslissen."

Het inzetten van bewakingscamera's zorgt voor veel vragen rond het respect voor onze privacy. Maar volgens Jambon is "het steeds inroepen van Big Brother" om evidente technologische evoluties tegen te houden onverantwoord. "Het is een holle kreet die in de kaart speelt van criminelen die altijd de weg kiezen van de minste weerstand. Beveiligingscamera's zijn er om criminelen te pakken, niet om brave burgers in de gaten te houden. We hebben nu een wet die ervoor zorgt dat de privacy niet in gevaar komt, want de regels zijn duidelijk vastgelegd. En er is rekening gehouden met de nieuwe Europese privacywetgeving. "

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234