Maandag 24/06/2019

Video

Brantano overgenomen door drietal met Wouter Torfs

De noodlijdende schoenenketen Brantano wordt overgekocht door de familie Torfs, Dieter Pennincks en Rens van de Schoor. Dat schrijven verschillende media maandag en wordt bevestigd door LBC-vakbondsman Sven De Scheemaeker.

De schoenenketen stond in de etalage na het faillissement van de Nederlandse eigenaar Macintosh. Brantano dreigde in de problemen te komen door het Nederlandse faillissement. De reddende hand komt nu van Rens van de Schoor, de man achter de Nederlandse kledingketen Miss Etam. Hij gaat in zee met de holding van de familie Torfs, eigenaars van Schoenen Torfs, en Dieter Pennincks, die als CEO van FNG Group onder meer de kledingketens CKS en Fred&Ginger in zijn portefeuille heeft zitten.

Volgens Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, ligt de "lead" duidelijk bij Rens van de Schoor. "Zowel Pennincks als ik zullen strategische partners zijn. Op het vlak van investeringen zijn we gelijk." Het dossier belandde bij Torfs net voor Kerstmis.

Volgens Torfs kan Brantano absoluut naast Torfs bestaan omdat Brantano zijn plek heeft in het "middellage segment". "Het feit dat er minder klanten zijn bij Brantano, komt omdat er jaren niet geïnvesteerd werd in de winkels. Hierdoor hebben die een bestoft imago", aldus Torfs.

"In het eerste businessplan voorzien we een 'capex', een investering, van 300.000 tot 400.000 euro per vestiging." Torfs spreekt van een investering in zowat honderd winkels, wat de investering op 30 tot 40 miljoen euro zou brengen.

'Forse' investeringen

De christelijke bediendebond LBC is "gematigd optimistisch" over de deal, die volgens vakbondsman Sven De Scheemaeker evenwel nog geofficialiseerd moet worden door de curator. "We zijn blij dat er een overnemer gevonden is. En het gaat bovendien om mensen met veel knowhow."

Op een bijzondere ondernemingsraad maandagavond kregen de bonden te horen dat Brantano inderdaad naast Torfs zal blijven bestaan als afzonderlijke entiteit en dat in de komende drie jaar fors geïnvesteerd zal worden in minstens 100 van de 129 Brantano-winkels.

Ook Lindsey Verhaeghe van de socialistische BBTK is optimistisch. Ze is blij dat voor de ruim 1.100 werknemers van Brantano "de onzekerheid nu zal stoppen". De bonden moeten de plannen van het overnemerstrio nog in detail bekijken, maar Verhaeghe put alvast vertrouwen uit het feit dat drie "serieuze spelers" rond de tafel zitten. "Het toont ook aan dat Brantano sterke punten heeft", zegt ze.

Volgens Torfs gaven de overnemers op de ondernemingsraad aan dat ze bedrijf in volle continuïteit overnemen, met de engagementen naar bijvoorbeeld de werknemers toe. "Dat wordt gerespecteerd", aldus Torfs. Het gaat hier niet om een overname van bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld na een faillissement, klinkt het. Maar indien op termijn blijkt dat winkels verlieslatend zijn, zal dat ook bekeken worden, "maar daarbij zullen we niet over één nacht ijs gaan".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden