Vrijdag 27/05/2022

Brandstofprotest legt Brussel lam

PE Author

Brussel zal vandaag zogoed als onbereikbaar zijn via de weg. Verschillende betogingen van transporteurs, boeren en taxichauffeurs tegen de hoge brandstofprijzen zullen voor ernstige verkeersproblemen zorgen. De politie raadt automobilisten aan om met het openbaar vervoer naar Brussel te komen.

Het protest tegen de hoge brandstofprijzen groeit. Behalve de transporteurs en boeren zullen vandaag ook de taxichauffeurs een betoging houden in Brussel. Vanaf negen uur zullen de taxichauffeurs met enkele honderden voertuigen de kleine ring bezetten. Een half uur later vertrekt een delegatie van de Waalse boerenorganisatie Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) vanaf het Jubelpark richting centrum van de hoofdstad.

Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) stuurt zo'n 150 leden naar Brussel en organiseert tal van acties in de rest van het land. De transporteurs die vanaf elf uur de kleine ring bezetten, maken de chaos waarschijnlijk compleet.

"Wij voorspellen enorme verkeersproblemen en raden iedereen aan om de wagen vandaag thuis te laten", zegt Christian De Coninck, commissaris en woordvoerder van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. "De beste oplossing is om met het openbaar vervoer naar Brussel te komen of de auto achter te laten op een van de parkings aan de rand van de stad en dan verder te reizen met metro, tram of bus." De politie heeft extra manschappen gemobiliseerd om de manifestaties in goede banen te leiden.

De NMBS verwacht een toestroom van reizigers maar kan geen extra treintoestellen inzetten. "Het spoornet is tijdens de ochtendspits al eivol. Als er sprake is van een ware toestroom zullen we de situatie evalueren en eventueel later op de dag meer toestellen beschikbaar stellen", aldus Hugo Stevens van de NMBS.

Ook de metro draait geen extra diensten, zegt An Van Hamme van de MIVB. Toch is de metro vandaag het betrouwbaarste vervoermiddel in Brussel. "Bussen worden omgelegd. Trams die in hun eigen bedding rijden, ondervinden minder hinder maar kunnen op een geblokkeerd kruispunt stuiten", waarschuwt Van Hamme.

Ondertussen verharden de standpunten. Camiel Adriaens, voorzitter van het ABS, dreigt ermee het weg-, lucht- en treinverkeer lam te leggen als de regering niet snel werk maakt van een verlaging van de btw voor boeren.

Gisteren overlegde staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) met de vertegenwoordiger van de transporteurs. Hij sluit uit dat de regering de heffing op brandstof verlaagt. Volgens Schouppe zou een verlaging nefast zijn voor de begroting. "Het is juist dat de staat daar via de accijnzen en btw een aardige stuiver van opstrijkt, maar dat maakt deel uit van de normale staatshuishouding. De staat gaan verarmen om op die manier de olieschok op te vangen, daar hebben we echt de financiële draagkracht niet voor."

Schouppe ziet wel andere mogelijkheden voor de transportsector en de boeren. De regering wil onder meer de brandstofprijzen laten indexeren op langetermijncontracten. "Wat de langlopende contracten betreft, moet er een modus vivendi worden gevonden, zeker aan de kant van de overheid voor de prestaties die voor de overheden worden gedaan", aldus de staatssecretaris.

Morgen is er een nieuwe ontmoeting tussen de staatssecretaris en vertegenwoordigers van de transportsector en taxibedrijven gepland. (Janine Meijer)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234