Woensdag 20/11/2019

Kanne

Brand mergelgrotten: Tunnelventilator heeft niet gewenste effect en dient nu om rook te verdunnen

Beeld Tony Van Galen

Uit testen met de krachtige tunnelventilator is maandag gebleken dat het toestel niet het gewenste effect heeft om de hooibrand in de mergelgrotten van de Muizenberg in Kanne (Riemst) sneller te laten verlopen. Aan de verschillende uitgangen van het gangenstelsel zullen nu dekzeilen bevestigd worden om de rookoverlast te beperken.

Sinds donderdag woedt in de mergelgrotten een niet te blussen brand in een stapel hooi van achthonderd kubieke meter. Vandaag had de brandweer een grote ventilator ingezet om zuurstof in de gangen te blazen, in de hoop om de vuurhaard aan te wakkeren en de brand sneller te laten verlopen. Maar die maatregel is nu stopgezet.

De tunnelventilator wordt nu mee gebruikt om de rookoverlast voor de directe omwonenden te verminderen. De brandweer zal de ingangen aan de zijde van de Muizenberg vanavond met dekzeilen afsluiten. Eens de dekzeilen opgehangen, zal het eerder geïnstalleerde watergordijn worden stopgezet.

Vandaag werd ook nog contact opgenomen met het Belgische en het Nederlandse leger om te vragen of zij over gepantserde voertuigen beschikken die bestand zijn tegen vallende brokstukken van de mergelgrotten. Maar de voertuigen blijken te groot te zijn. Ze kunnen dus niet worden ingezet om te helpen bij de bluswerken.

Naast deze initiatieven is een groevespecialist met enkele leden van de brandweer op verkenning geweest om de stabiliteit in de grotten na te gaan. Op basis van die bevindingen zal dinsdag worden bekeken of nog een alternatief scenario mogelijk is. Tot dan is het gecontroleerd laten uitbranden de enige optie.

De Belgische brandweer heeft ook de luchtkwaliteit gemeten in de woningen langs de Muizenberg. Er zijn geen koolmonoxidewaarden vastgesteld.

Een robot van de bedrijfsbrandweer van het Duitse chemieconcer Bayer uit Leverkusen is gisteren het gangenstelsel van de mergelgrotten ingestuurd om beelden te maken van de brandhaard. Beeld belga

Nederlandse politie neemt onderzoek naar brand over

De politie in Nederlands-Limburg heeft intussen het onderzoek naar de brand overgenomen van de Belgische politie. Het onderzoek is overgedragen aan Nederland, omdat het grottenstelsel op Nederlands grondgebied ligt. In het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de Belgische autoriteiten. De Nederlandse politie zal zich vooral richten op rechercheonderzoek, onder meer naar sporen.

De Nederlandse politie liet vandaag weten dat brandstichting niet uitgesloten wordt. Anderzijds zijn er volgens de politie al eventuele sporen vernield door de dagenlange brand in het gangenstelsel. In de nacht van donderdag op vrijdag pakte de politie van de zone Bilzen-Riemst-Hoeselt al twee personen uit Riemst op die mogelijk te maken hadden met de hooibrand in de mergelgrotten. Na verhoor zijn ze in de loop van vrijdag weer vrijgelaten. Voor de Nederlandse politie is het nog niet duidelijk of de twee ook als verdachten gaan behandeld en verhoord worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234