Zaterdag 24/08/2019

Brand in Zuid-Californië

'The New York Times' vreest voor een slecht seizoen@4 DROP 2 OPINIE:Het is altijd verleidelijk om aan 'aardbeving' te denken als je aan Zuid-Californië denkt, maar de echte chronische verschrikking daar is vuur. De vrees voor het huidige vuurseizoen ontstond in januari, toen het duidelijk werd dat de winter van 2006-2007 een van de droogste ooit zou worden. De twee vorige winters waren bij de natste ooit, en zij lagen aan de basis van de uitgedroogde struiken en gras die nu aan het branden slaan door de hete oktoberwinden, met als gevolg massale evacuaties in het hele gebied, en de verwoesting van gebouw na gebouw.

Zuid-Californië - en met name de omgeving van San Diego - moet niet diep in de geschiedenis delven om historische branden op te halen: 2003 komt perfect in aanmerking. Tot dusver hebben de branden niet zoveel schade aangericht als in dat catastrofale jaar, maar dat neemt niet weg dat ongeveer 500.000 mensen hun huis al hebben moeten verlaten.

Hoe groot de schade uiteindelijk uitvalt, zal grotendeels afhangen van het weer. Als branden zo talrijk en verspreid zijn, dan is de brandweer er absoluut niet tegen opgewassen. Wat wel kan helpen is een afname van de Santa Anawinden, die best tot in december kunnen waaien.

Als de mensen uit Zuid-Californië het hebben over de branden die daar nu woeden, dan vermelden ze uiteraard de rook en de wind, maar het woord dat ze het vaakst bezigen is 'structuren'. Dat benadrukt dit feit: de vuurcyclus in Zuid-Californië mag dan natuurlijk zijn - een onvermijdelijk en noodzakelijk aspect van het plaatselijke ecologische systeem -, de economische impact is dat niet. Het vuur brandt waar het dat altijd doet, maar wat veranderd is, is hoeveel de mens in de afgelopen twintig jaar gebouwd heeft in de vuurzones. Het woord 'structuren' herinnert ons er ook aan dat de branden tot nog toe weinig mensenlevens geëist hebben. Het is het enige goede nieuws in wat naar we vrezen een heel slecht seizoen zal worden.

Dit artikel verscheen gisteren in The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden