Brand en betonstof in Brusselse Musea voor Schone Kunsten
Twee keer brand en vrijkomend betonstof, dat zijn de gevolgen van de werkzaamheden aan het groot auditorium in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Brussel. KMSKB-directeur Michel Draguet blijft de 'incidenten' aan elkaar rijgen. Het personeel is de situatie 'kotsbeu'.
Vorige week is bij de werken aan het groot auditorium in de KMSKB betonstof vrijgekomen, een chemische stof die reageert met vocht. Volgens de ene bron heeft de stof zich verspreid door de ventilatiekokers, een andere bron zegt dat er zo'n tweehonderd schilderijen aangetast zijn. "Betonstof is een chemische stof, die ongezond is voor het personeel en de bezoekers. De bouwvakkers die daar werken, dragen dan ook een masker. En wat voor de mens schadelijk is, is ook schadelijk voor de kunstwerken", aldus een bron. "Dat stof zet zich inderdaad vast. Er moet nu onderzocht worden hoeveel schilderijen er aangetast zijn."
Het is niet het enige incident dat zich recentelijk heeft voorgedaan op de bouwwerf van het auditorium, een renovatie die niet meteen prioritair is in een museum waar zalen gesloten zijn wegens waterinsijpeling. Eind vorig jaar en begin dit jaar is er op de bouwwerf twee keer een begin van brand geweest. Eén keer was dat zo ernstig dat de brandweer tussenbeide is gekomen. De museumconservatoren zijn door directeur Michel Draguet niet op de hoogte gebracht van de incidenten. Die kwamen ze pas toevallig te weten. "Als directeur moet je zoiets toch meteen signaleren aan je personeel", zegt een bron.
Voor de duidelijkheid: het auditorium waar de werken uitgevoerd worden, bevindt zich centraal in het museum, de Rubenszaal met een collectie van internationaal niveau ligt vlakbij. "Het is toch ongelooflijk dat een directeur zelfs maar toelaat dat die werken daar zomaar uitgevoerd worden", zegt een bron.
Motie van wantrouwen
De twee brandjes en het vrijgekomen betonstof zijn nog maar eens drie incidenten die aan een lange reeks toegevoegd kunnen worden: van vochtproblemen in een depot met 842 schilderijen waarbij tientallen werken beschadigd werden (januari 2009) tot de boringen aan de lichtput die Draguet liet uitvoeren en die insijpelend water en de sluiting van de internationale tentoonstelling De erfenis van Rogier van der Weydenveroorzaakten (november 2013).
"Overal gebeuren ongevallen en in alle musea ter wereld is wel iets aan de hand", aldus een bron dicht bij het museum. "Maar hier zijn het geen losstaande incidenten in een museum waar het voor de rest goed gaat. De toestand is dramatisch in een museum dat de grootste en belangrijkste kunstcollectie van ons land bezit. Het personeel is de situatie kotsbeu." Maar voorlopig zwijgt het personeel van de KMSKB: iedereen heeft er trouwens zwijgplicht, Draguet spoort elk lek op. "Maar zodra het personeel een motie van wantrouwen zou indienen, betekent dat echt het einde van Draguet."
Ontevredenheid alom
Uitgerekend vandaag blikt Michel Draguet op een persconferentie terug op zijn voorbije interim-directie van het Jubelparkmuseum, een taak die hij tot 11 februari combineerde met zijn directeurschap van de KMSKB. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) besliste toen om de plannen voor een ruime 'kunstpool' met Draguet als superdirecteur in de koelkast te stoppen. Aan het hoofd van het Jubelpark komt nu een nieuwe directeur. Een enquête van de federale Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk had uitgewezen dat nog maar 38 procent van het personeel tevreden was over de werkomstandigheden - ver beneden de benchmark van 49 procent. Dat lag deels aan de erbarmelijke infrastructuur (het Jubelparkmuseum lekt) maar ook aan het 'terreurbewind' van Draguet.