Woensdag 23/06/2021

'Bracke en Crabbé' wint vierde Wablieftprijs

Bracke & Crabbé: volgens de VRT een zeer toegankelijke, innovatieve talkshow met een politieke dimensie. Maar volgens critici als Miel Dekeyser was dit dooreenhaspelen van entertainment en (politiek) nieuws een bijzonder kwalijke zaak. Zo niet voor de redactie van het weekblad Wablieft. Die heeft haar jaarlijkse 'prijs voor klare taal' uitgereikt aan Siegfried Bracke en Ben Crabbé voor het TV1-programma dat beiden eind vorig jaar presenteerden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De prijs gaat elk jaar naar personen of organisaties die een duidelijke, eenvoudige taal hanteren en wil zulks stimuleren op alle terreinen van de samenleving.

Wablieft bekroont Bracke en Crabbé in het bijzonder voor het simpel taalgebruik en heldere toelichting bij de organisatie van de verkiezingen. De redactie verwijst hierbij naar het steeds weerkerende zinnetje "Dat is moeilijk gezegd, kunt u dat eenvoudig uitleggen?" De speelse aanpak maakte het programma volgens Wablieft bovendien zeer aangenaam om naar te kijken en bracht politiek dicht bij de mensen. "Er hoefde niet altijd zwaar gediscussieerd te worden. Er was ook oog voor de menselijke kant van de zaak en de faits divers uit de gemeentepolitiek zonder degelijke en ernstige informatie te vergeten", aldus de redactie. Wablieft is een 'wekelijkse krant' in eenvoudig Nederlands. Ze brengt een overzicht van de actualiteit in korte zinnen en zonder moeilijke woorden. De redactie van Wablieft wil met deze prijs aandacht vragen voor eenvoudige informatie. De openbare omroep doet volgens Wablieft blijkbaar de grootste inspanningen om wat eenvoudig gezegd kan worden, ook effectief eenvoudig te zeggen. Voor de vierde keer werd de Wablieftprijs uitgereikt en tot nu toe wisten commerciële zenders nog geen aanpspraak op de prijs te maken.

Weerman Frank Deboosere (die er altijd op staat meer weer voor de volgende dag aan te kondigen) en radiojournalist Jan Huys (die zeer geregeld de nachtbulletins presenteert en intussen ook het persoverzicht voorbereidt en inblikt) waren de vorige laureaten van de Wablieftprijs. Vlaams minister Steve Stevaert is de enige politicus die met de prijs ging lopen. Volgens Wablieft zegt "de minister de dingen zoals ze zijn. Gebruikt hij niet graag moeilijke termen of geeft hij er onmiddellijk een verklaring bij als hij voor een groot publiek spreekt. Elke burger in dit land weet waarover de minister het heeft." Wablieft brengt zelf een overzicht van de actualiteit in eenvoudig Nederlands, korte zinnen en zonder moeilijke woorden. De krant heeft 7.500 abonnees, is te koop in de krantenwinkel en richt zich naar een breed publiek, voor wie de dagelijkse nieuwsberichten vaak ingewikkeld en moeilijk te vatten zijn. Het initiatief is gegroeid uit het alfabetiseringswerk in de jaren '80. Meer en meer wordt op Wablieft een beroep gedaan voor het schrijven van eenvoudige teksten. Op vraag van welzijnsminister Vogels schreef het vorig jaar een vereenvoudigde versie van haar beleidsplan. (KDM / Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234