Vrijdag 19/04/2019

Sociale huisvesting

Bracke aan Termont: "De burgemeester kent jan en alleman bij WoninGent"

Beeld Photo News

“WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman.” Dat zei N-VA-gemeenteraadslid in Gent Siegfried Bracke (N-VA) vanavond in het verkiezingsprogramma 'Iedereen kiest' op Eén. 

Burgemeester Daniël Termont had eerder de verantwoordelijkheid voor het debacle met de sociale woningen in erbarmelijke staat bij de sociale huisvestingsmaatschappij gelegd, maar die uitleg pikt Bracke dus niet, aangezien sp.a er zelf in het bestuur zit.

Het kartel sp.a-Groen ligt onder vuur nadat is gebleken dat er in de Gentse Bernadettewijk gezinnen in sociale woningen wonen die in erg slechte staat zijn en zelfs ongeschikt zijn verklaard. Burgemeester Termont verdedigde zich vandaag door te zeggen dat hij zijn verantwoordelijkheid had genomen en dat het WoninGent is die de nodige maatregelen had moeten nemen. De sociale huisvestingsmaatschappij beloofde vandaag een spoedige aanpak van de wijk.

Maar Termont steekt op die manier zijn kop in het zand, vindt Bracke. “WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman”, klonk het bij de N-VA’er. Hij hekelt dan ook het “socialistisch model” vol “apparatsjiks” dat nu “op een muur botst”.

Ophef over sp.a-fractieleidster die sociale woning huurt

Bracke suggereerde ook dat een sp.a-gemeenteraadslid in Gent zelf onterecht in een sociale woning verblijft, maar gaf daar geen bewijzen voor. “Ik hoor bijvoorbeeld zeggen dat iemand van de gemeenteraad, een partijgenote van u, werkzaam bij WoninGent, ook een sociale woning bewoont. Ik hoop dat het niet waar is, maar ik vind dat heel typerend.”

Het sp.a-lid waar Bracke op zinspeelde is Anne Schiettekatte, fractieleidster in de Gentse gemeenteraad. "Ik woon inderdaad al lang in een sociale woning, maar dat is conform de wetgeving", reageert Schiettekatte. "Toen ik daar kwam wonen, zat ik in een moeilijke situatie. Dat is daar nu nog woon, daar is niets fout mee." 

Schiettekatte zou de woning al 24 jaar huren. Bovendien zou ze ondertussen getrouwd zijn en er samenwonen met haar man, een gepensioneerde politie-inspecteur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.