Woensdag 07/12/2022

bpost

Bpost stuurt deurwaarders op stakers af

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Door de staking in de sorteercentra van bpost brengen de postbodes vandaag geen brieven rond. Dat meldt een woordvoerster van bpost. Er werden wel brieven gesorteerd, maar er was door de stakersposten aan de sorteercentra geen transport mogelijk. De kranten werden wel geleverd. De sorteercentra van bpost in Antwerpen en Gent worden intussen niet langer geblokkeerd door stakersposten. Er is weer transport mogelijk, zo werd vernomen bij bpost. Drie andere sorteercentra van het postbedrijf (Brussel, Charleroi en Luik) blijven vooralsnog wel geblokkeerd. Bpost heeft deurwaarders gestuurd naar die drie laatste sorteercentra. "We moésten actie ondernemen, want we dreigen een heleboel pakjesklanten te verliezen."

Geen brieven

De pakjes worden volgens bpost her en der in Vlaanderen wel rondgebracht, maar de meeste niet. De directie van bpost zegt te blijven inzetten op het sociaal overleg en hoopt op een deblokkering in de loop van de dag. De spontane staking begon in de nacht van woensdag op donderdag. Vooral de christelijke bond voert actie, de socialistische ACOD Post roept niet op tot staking maar dekt wel de militanten die willen meedoen.

Volgens André Blaise van de Franstalige christelijke bond CSC Transcom staan er militanten van de drie vakbonden aan de stakingsposten. Hij wacht op een uitnodiging van het bedrijf voor overleg. "Op dit moment is er nog geen vergadering gepland", aldus de vakbond.

Volgens ACOD-vakbondsman Jean-Pierre Nyns is in het sorteercentrum van Gent slechts zestig procent van het personeel aan de slag. In Antwerpen is zowat tien procent van de werknemers van de nachtploeg aan het werk gegaan. Lieve Vanoverbeke van de christelijke vakbond ACV zei in het VRT-radionieuws dan weer dat vandaag amper vijf procent van het personeel in Gent en Antwerpen aan het werken is. De meeste werknemers zijn volgens haar niet komen opdagen.

De sorteercentra van bpost in Antwerpen en Gent worden intussen niet langer geblokkeerd. Er is weer transport mogelijk. Drie andere sorteercentra van het postbedrijf (Brussel, Charleroi en Luik) blijven wel nog geblokkeerd.

Nog volgens de VRT-redactie is in het sorteercentrum Brussel X niemand aan het werk, maar die informatie kon niet bevestigd worden door Nyns.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Zaterdagwerk

De werknemers verzetten zich met hun actie tegen de plannen van de directie om zaterdagwerk in de gewone werkweek in te lassen, dus zonder extra toeslag op het loon. De directie wil zo de flexibiliteit en competitiviteit in de erg concurrentiële pakjesmarkt opkrikken.

Bpost zou in de sorteercentra ook een 'wendbare organisatie' willen instellen, met erg verregaande flexibiliteit. Het komt er op neer dat vanaf 2016 vijftien procent van het personeel in de sorteercentra -op vrijwillige basis- wendbare uurroosters zou krijgen. Daarbij zouden ze tot op een uur voor de start van hun ploeg te horen kunnen krijgen dat ze in een andere ploeg moeten starten, of helemaal niet moeten komen werken die dag, of maar enkele uren. Bpost wil zo piekmomenten opvangen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Deurwaarders

Bpost heeft vandaag deurwaarders gestuurd naar de sorteercentra van Brussel, Charleroi en Luik, die nog steeds door stakingsposten geblokkeerd worden. "We moéten actie ondernemen, want we dreigen een heleboel pakjesklanten te verliezen door een actie die niet wordt gedragen door een meerderheid van het personeel", zegt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. "We zullen er alles aan doen opdat de blokkeringen van de sorteercentra geen onomkeerbare gevolgen hebben."

Bpost had naar eigen zeggen geen andere keus, omdat het vooral op de pakjesmarkt een heleboel klanten dreigt te verliezen, klinkt het. "De afgelopen uren namen belangrijke pakjesklanten contact met ons op; zij stellen onze vertrouwensrelatie in vraag. Een aantal van hen wil alvast beroep doen op onze concurrenten", stelt ook Van Gerven in de interne nota.

Volgens het postbedrijf wordt de actie ook niet gedragen door een meerderheid van het personeel. "Het is een minderheid, van enkele tientallen personen, die alles blokkeert voor de rest", zegt de bpost-woordvoerster.

De bpost-topman benadrukt in de interne nota nog dat hij via de sociale dialoog wil komen tot een evenwichtig akkoord. De berg werk die door de acties is opgestapeld, zal na de vrijgave van de sorteercentra ook gespreid worden "om te vermijden dat de uitreiking overspoeld raakt door die plots vrijgekomen volumes".

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234