Vrijdag 13/12/2019

Bpost op overnamekoers: derde keer goede keer?

Bpost doet een nieuw verbeterd bod op zijn Nederlandse collega PostNL. Voor dit derde 'en finaal' bod zouden de Belgen 167 miljoen euro extra veil hebben.

Zowel Bpost als PostNL bevestigden gisteravond dat er een nieuw bod werd overgemaakt. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf is het bod gisteravond per brief overgemaakt aan de directie van PostNL. Het zou gaan om een op alle fronten verbeterd voorstel. "Zodra het bedrijf kan reageren, zal het een verklaring uitsturen", aldus een woordvoerster.

Het nieuwe overnamebod kwam er na een ganse dag van hevige nervositeit. Bronnen dicht bij het dossier gaven te kennen dat een nieuw bod in de maak was.

Geen interesse

Bpost hoopt met zijn nieuwe "en finale" bod de Nederlandse directie aan te sporen om alsnog aan de onderhandelingstafel te komen. Het is al de derde poging daartoe.

In mei van dit jaar lanceerde Bpost een eerste bod op PostNL, en bood toen 5,10 euro per aandeel. De deal werd afgeblazen. In november kwam er een tweede poging, toen legde Bpost 5,65 euro per aandeel op tafel. Snel maakte bestuursvoorzitter Herna Verhagen duidelijk dat er geen interesse was om op basis van dit bod een gesprek aan te knopen.

In het nieuwe bod zou het gaan om 5,75 euro per aandeel, een verhoging van 167 miljoen euro.

Verschillende bronnen zeggen nu dat topman Koen Van Gerven met zijn nieuw en verbeterd bod de aandeelhouders van PostNL tegemoet wil komen, die op deze manier de Nederlandse raad van commissarissen, het equivalent van onze raad van bestuur, op zijn minst rond de tafel kunnen dwingen. De prijs is verhoogd, en naar verluidt zouden er in het nieuwe bod ook garanties opgenomen zijn om de ongerustheid over het aandeel van de Belgische regering in het gefuseerde bedrijf weg te nemen. Dat bleek een heuse drempel te zijn voor PostNL.

Voogdijminister Alexander De Croo (Open vld) gaf bij het ter perse gaan nog geen reactie.

De beurskoers van beide bedrijven spreekt alvast boekdelen: Het aandeel Bpost is van ruim 24 euro gezakt tot 21,20 euro. Gisteren dook het zowat 0,70 procent in de min. Een omgekeerde beweging was merkbaar in Nederland. PostNL noteerde plus 0,85 procent, op 4,64 euro. Vorig jaar in december was het aandeel slechts 2,92 euro waard. Versta: de Nederlandse aandeelhouders zien brood in het bod, terwijl aan Belgisch zijde de vrees bestaat dat Bpost te diep in de zakken wil tasten om zijn prooi binnen te halen.

Een vijandig overnamebod, waarbij Bpost rechtstreeks met de aandeelhouders aan tafel gaat zitten, wilde Bpost niet riskeren, zeggen bronnen. "Dat zou slecht vallen bij de politici, die eerder al maar dunnetjes deden over dit verhaal", zegt een Nederlandse bron. "Het zou gezien worden als een putsch van een Belgisch staatsbedrijf op een Nederlandse bedrijf. Ik denk eerder dat indien de Belgische overheid haar belang nog iets verder laat zakken, en bijvoorbeeld ook extra Nederlandse bestuurders een zitje gunt in de raad van bestuur van de nieuwe groep, er veel mogelijk is."

Geen nieuwe pogingen

Koen Van Gerven moest door de openbare overnamepoging van november tegen ten laatste aanstaande maandag zijn voornemen duidelijk kenbaar maken aan de Nederlandse beurs- autoriteiten. Indien hij zou bekendmaken dat hij geen nieuw bod lanceert, dan treedt er een zogeheten put up or shut up-maatregel in voege. Daardoor mag Bpost gedurende zes maanden geen nieuwe pogingen doen. Koen Van Gerven, was eerder deze week nog in de entourage van het Belgische koningspaar op staatsbezoek in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234